5 качествени албума от юли, които може би сте пропуснали

Пет качествени албума от май, които може би сте пропуснали

Осъзнаваме, че безкрайния списък от нови издания може да...

Primavera Sound Porto 2024 – фестивален репортаж

В свят, който често е разделен, фестивалите предлагат мощна...

Как Auto-Tune трансформира модерната музика

Малко са музикалните технологии, които са толкова разпространени и...

Новата реалност на любовта в модерната музика

Забравете за грандиозните любовни признания и обещанията, прошепнати на...

Пет качествени албума от април, които може би сте пропуснали

Осъзнаваме, че безкрайния списък от нови издания може да...

Share

Осъзнаваме, че безкрайния списък от нови издания може да ви погълне. Затова след изминаването на всеки месец LOUD напомня за пет нови албума, които е възможно да сте пропуснали, а заслужават внимание. Приятно слушане!

Carly Rae Jepsen – The Loveliest Time

Вече ни е трудно да си спомним времената, в които нов албум на Carly Rae Jepsen не е придружен от колекция от B-Sides няколко месеца по-късно. Песните в “Emotion:Side B” (2016) и “Dedicated Side B” (2020) създадоха интригуващ контекст за основните проекти, като хвърлиха светлина върху творческия процес на звездата, нейния диапазон от творчески интереси и дори ограниченията, които индустрията ѝ налага. Съвсем в реда на нещата “The Loveliest Time” е по-еклектичен от всичко, което канадката е издавала до този момент и е доказателство, че не е нужно изкуството да е мрачно или многопластово, за да притежава определено ниво на изтънченост.

Слушайте в Spotify и Apple Music.

CHIKA – SAMSON: THE ALBUM

“SAMSON: THE ALBUM” бележи истинското начало за CHIKA – талантлива нигерийка, която може да рапира, да пее, да продуцира и безпроблемно да прескача между жанрове. Дебютният ѝ албум е ангажиращо преживяване, което успява да включи гости като Snoop Dogg, Stevie Wonder, Freddie Gibbs и Lin-Manuel Miranda. Някои медии го сравниха с дебюти като “The Miseducation of Lauryn Hill” и “The ArchAndroid”. Ние няма да стигнем толкова далече, но ще признаем, че CHIKA дава заявка да бъде част от разговора за най-талантливите жени в хип-хопа.

Слушайте в Spotify и Apple Music.

Grian Chatten – Chaos For the Fly

Няма спор, че Grian Chatten доказа таланта си като лирически майстор през последните години, заставайки начело на постпънк феномена Fontaines D.C. Първият му соло албум “Chaos For the Fly” е крачка встрани от звуковия канон на ежедневната му работа и залага на гъмжащ от поетичност алтернативен фолк. От напрегнатата ритъм секция на Fontaines няма следа, вместо това ни заливат акустични китари, синтезатори, дръм машини и женски бек вокали (дело на съпругата на Grian). Винаги можеш да се върнеш към шума на пост-пънка от старите албуми, но през 2023 година Chatten прави изява като смел артист, чийто почерк резонира отвъд жанровите парадигми.

Слушайте в Spotify и Apple Music.

Paris Texas – Mid Air

Името на мистериозното нишово дуо от Лос Анджелис Paris Texas има по-малко общо с филма на Wim Wenders и повече общо с идеята за съпоставянето на коренно различни елементи. Музиката им може да бъде обобщена като хип-хоп с китари, но не и просто “rap-rock” – поне не и в смисъла на това, което Rage Against the Machine правят. В пост-жанровите времена, в които живеем, албуми като “Mid Air са съвсем в реда на нещата. Увереният дебют на Louie Pastel и Felix покрива интересни територии и рядко се задържа на едно място за дълго време, а влиянието на Death Grips и King Krule е повече от явно.

Слушайте в Spotify и Apple Music.

Travis Scott – UTOPIA

По същия начин, по който “Rodeo” изглади звука на ранните му mixtapes, “UTOPIA” освежава дискографията на Travis Scott и разнообразява звученето му, без да налага драстични промени. Съставът от гост-участници (Beyonce, Drake, The Weeknd, Bad Bunny, SZA, Kanye West, Future, Pharrell, Dave Chapelle, Bon Iver, Kid Cudi, Mike Dea, James Blake и още) го кара да звучи като новия “My Beautiful Dark Twisted Fantasy”, макар и музикално да се доближава повече до “Yeezus” на моменти. При всички положения, въпреки липсата на особена оригиналност, Travis Scott се доказва като талант с приключенски дух и разнообразен вкус.

Слушайте в Spotify и Apple Music.