5 качествени албума от март, които може би сте пропуснали

Share

Осъзнаваме, че безкрайния списък от нови издания понякога може да ви погълне. Затова в края на всеки месец LOUD напомня за пет албума, които е възможно да сте пропуснали, а заслужават внимание. Приятно слушане!

Depeche Mode – Memento Mori:

Някои албуми се раждат повече от лична необходимост, отколкото от артистична такава. 15-тият албум на Depeche Mode “Memento Mori” е определено по-личен от всяко от предишните им издания. Вдъхновен от пандемията и смъртта на съоснователят и клавирист на групата Andy Fletcher, проектът отразява скръбта на Dave Gahan и Martin Gore. И все пак музиката не е толкова мрачна и депресираща, колкото обложката подсказва. “Memento Mori” всъщност предлага разнообразие от настроения и музикални елементи – някои парчета звучат интроспективно и болезнено, докато други са катарзисни и обнадеждаващи. Зад всеки ъгъл, обаче, дебне поне един момент, който удря като цял тон тухли, паднали върху главата ви.

Слушайте в Spotify и Apple Music.

Fall Out Boy – So Much (for) Stardust:

Fall Out Boy са група с дългогодишен опит. Преминали са през различни върхове и спадове и вероятно няма съвпадение в това, че за “So Much (for) Stardust” музикантите отново си сътрудничат с пънк лейбъла Fueled By Ramen, който стартира кариерата им. На този етап почти никой не очаква Fall Out Boy да преоткрият себе си и да направят нещо амбициозно. Затова и “So Much (for) Stardust” звучи като логичното завръщане към корените. Удоволствието и радостта, с която Patrick Stump и компания забиват новите парчета прави силно впечатление и за първи път от много години насам оставаме с усещането, че Fall Out Boy следват свободно инстинкта си.

Слушайте в Spotify и Apple Music.

Fever Ray – Radical Romantics:

С едва три албума за 14 години, соловият проект на Karin Dreijer вече установил тенденцията за дълготрайни паузи между изданията. “Radical Romance”, обаче, е доказателството, че чакането често си заслужава. На първо слушане синтпоп парчетата в албума звучат като продължение на представеното в “Plunge”, но при задълбочаване откриваме един по-деликатен подход, който ни осигурява по-нюансирана атмосфера. Темата за любовта и копнежа също е представена по един по-оригинален и нетипичен начин, в който чувствеността се среща с типичната за Fever Ray ексцентричност.

Слушайте в Spotify и Apple Music.

JPEGMAFIA & Danny Brown – SCARING THE HOES:

Danny Brown и JPEGMAFIA са известни поотделно с нестандартния си подход към хип-хоп жанра. Danny се утвърди като един от най-почитаните от критици рапъри на предното десетилетие с поредица от успешни албуми, които биха го наредили до големите, дори ако реши да се откаже днес. JPEGMAFIA, от своя страна, проби значително по-късно, но се превърна във фигура, от която всички очакват смели изненади. “SCARING THE HOES” успява да балансира експерименталните решения с почти пънк отношение. 14-те парчета са освободени от всякакви задръжки, а сетивата ви ще бъдат ангажирани през всичките 36 хаотични минути. Още по-якото е, че след като успеете да си поемете глътка въздух, вероятно отново ще посегнете към ‘play’ бутона.

Слушайте в Spotify и Apple Music.

Nakhane – Bastard Jargon:

С издаването на драматичния “You Will Not Die” през 2018 година, южноафриканският артист Nakhane успя да привлече вниманието на Elton John, Madonna и Anohni, участва в редица филми, написа няколко книги, разкри се като небинарен и се премести да живее в Лондон. Тези преживявания са им помогнали да се освободят от ограниченията на строгото религиозно възпитание и да приемат своята индивидуалност. И докато вътрешната борба се оказа основно вдъхновения за предишния албум, “Bastard Jargon” се посвещава на хедонизма, новите преживявания и секса. Зад маската на страха, която Nakhane носеше преди, откриваме един уверен и смел музикант.

Слушайте в Spotify и Apple Music.