5 обложки на албуми, които ни потапят под вода

публикувано на

|

гледания

и

коментара

Преди броени дни Billie Eilish обяви всички подробности за дългоочаквания си трети албум “HIT ME HARD AND SOFT”, който ще излезе на 17 май. Обложката му, показваща певицата, потопена под вода и погълната от загадъчен мрак, резонира с присъщата меланхолия на музиката ѝ, но и ни напомни за други емблематични изображения от миналото. Затова днес ви представяме пет други страхотни обложки, вдъхновени от загадъчните дълбини на водното царство. 

Weyes Blood – Titanic Rising

“Titanic Rising” на Weyes Blood е вдъхновен от чувството на безсилие пред климатичната криза и страха от евентуалното разпадане на нашия свят. Затова и на обложката на албума тийнейджърската ѝ спалня е потопена, а самата Natalie се носи във водата, облечена с дънки и тениска. Снимката, направена от Brett Stanley в басейн в Лонг Бийч, среща специфичната носталгия на Weyes Blood с екологичните ѝ тревоги. Това не е единственото ѝ значение, обаче – “За мен водата символизира човешкото подсъзнание, а спалнята е безопасното пространство, в което това подсъзнание живее” разказва звездата.

PJ Harvey – To Bring You My Love

Вдъхновена от образа на Офелия от легендарната картина на John Everett Millais, PJ Harvey позира за обложката на “To Bring You My Love”, носеща се по повърхността на водата. Подобно на темите, вплетени в съдържанието на албума (страст, свобода и самота), визуалната композиция улавя многообразие от нюанси – пурпурния цвят на устните и роклята ѝ, абаносовия цвят на косата и бледото като слонова кост лице. Музикалният видеоклип към сингъла “Down By the Water” доразвива идеята с подводни кадри, които PJ Harvey снима дни наред с Maria Mochnacz.

Thundercat – Drunk

Още на пръв поглед към обложката на “Drunk” препратката към култовия филм “Apocalypse Now” е непогрешима. Снимката е заснета от филмовия режисьор Eddie Alcazar, който разказва: “Първоначално щяхме да я снимаме във ваната на Flylo (The Flying Lotus), но Thundercat не можа да се побере в нея. Затова решихме да преместим снимките в басейна отвън. Слънцето тъкмо залязваше и магията се получи. Снимах на лента и експозицията ми трябваше да е перфектна. За целта Thundercat затаи дъх и остана неподвижен в продължение на минути. Мехурчето до носа му на финалната снимка ясно издава предизвикателството.”

Nirvana – Nevermind

Несъмнено най-емблематичната обложка в тази селекция, снимката към “Nevermind” оставя вечен отпечатък върху популярната култура. Образът на четиримесечния Spencer Elden (син на приятели на фотографа Kirk Weddle), който преследва потопена във вода банкнота, символизира разрушителните ефекти на капитализма и американското консуматорство. Първоначално лейбълът изразява притеснение, че пенисът на бебето, който се вижда на снимката, ще предизвика остри реакции, но Kurt Cobain отговаря, че единствения компромис, на който е готов е стикер, покриващ пениса, на който е изписано “Ако това ви засяга, значи сте скрит педофил”. Десетилетия по-късно, през август 2021, вече порасналия Spencer завежда дело срещу Nirvana, като твърди, че използването на снимката е направено без неговото съгласие и е нарушение на федералните закони за детска порнография. В крайна сметка, съдията отсъжда срещу него, като се позовава на 10-годишен давностен срок, считано от датата на навършване на пълнолетие, което означава, че Spencer е трябвало да заведе делото преди 2019.

Hozier – Wasteland, Baby

Обложката на втория албум на Hozier е нарисувана от собствената майка на музиканта Raine Hozier-Byrne. Известна с работата си за други негови проекти, сред които EP-тата “Take Me to Church”, “From Eden” и “Nina Cried Power”, Raine решава да нарисува картина с маслени бои, базирана на истинска снимка на сина си, в която той е в стая, потопена под вода (подобно на техниката на Weyes Blood във вече споменатия “Titanic Rising”). Един от най-красивите детайли от произведението са Белите скали на Доувър, нарисувани върху гърдите на Hozier.

Сподели
Тагове

Препоръчваме:

Sia – Reasonable Woman

Кариерата на Sia започна преди повече от две десетилетия под звуците на acid jazz и downtempo електроника. В един момент, обаче, почти случаен обрат...

ZAYN – ROOM UNDER THE STAIRS

Кънтри и фолк едва ли са първите жанрове, които ви идват на ум, когато си помислите за ZAYN, но тяхното влияние е безспорно в...

Албумите на 2021 година

2021 година беше паметна. Докато изживявахме загубата на света такъв, какъвто го познаваме, изкуството ни даде възможност да забавим темпото, да се обърнем към...

Последни публикации

Подобни статии

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here