5 Seconds of Summer – 5SOS5

ZAYN – ROOM UNDER THE STAIRS

Кънтри и фолк едва ли са първите жанрове, които...

Billie Eilish – HIT ME HARD AND SOFT

Последните месеци са особено вълнуващи за любителите на поп...

Sia – Reasonable Woman

Кариерата на Sia започна преди повече от две десетилетия...

WILLOW – empathogen

WILLOW не е от артистите, които се вписват лесно...

Dua Lipa – Radical Optimism

Албумът на Dua Lipa от 2020 г. "Future Nostalgia"...

Share

Още от излизането на дебюта “5 Seconds of Summer” медиите наричат австралийската банда “най-голямата нова рок група в света”. Luke Hemmings и компания завладяват големите сцени от самото начало, благодарение на турнето, в което подгряват One Direction. Още тогава поп-рок химновете и емоционалните им балади резонират с една специфична група от слушатели. За щастие, по пътя си до актуалния им пети албум музикантите еволюираха и си позволиха експерименти с различни музикални течения.

5 Seconds of Summer описват петия си албум “5SOS5” като “изключително интроспективен”, което е разбираемо предвид множеството промени в живота им от издаването на предходния “Calm” (2020). В 19-те парчета момчетата рефлектират върху всички радости и мъки, които живота им дава след началото на COVID пандемията. През последните години порастването на музикантите е маркирано от посрещането на все повече съвременни поп и електронни денс елементи в звученето им. 

Излишно е да споменаваме, че и в новия им проект няма да откриете много следи от поп-пънк корените им. Изненадващото тук най-вече е липсата на очевидни комерсиални амбиции. Записът не следва предвидима структура и е лишен от очевидни радио хитове. Аранжиментите са значително по-атмосферични и инди, което е глътка свеж въздух след стадионните “Youngblood” и “Calm”. Същевременно прехода към новото звучене е естествен за 5 Seconds of Summer, предвид поетичните соло албуми на Luke Hemmings и Ashton Irwin, издадени през последните години. Не би било преувеличено да признаем, че “5SOS5” се доближава повече до тях, отколкото до младежкия пънк вайб на ранните записи на групата. 

Един от сериозните проблеми в албума е продължителността му. Неизбежно сред 19-те песни откриваме и пълнеж, въпреки израстването на Luke, Ashton, Calum и Michael като композитори. Липсата на поне няколко големи поп парчета в толкова дълъг албум също си казва думата.

Като цяло, “5SOS5” звучи като нужен албум в творчеството на 5 Seconds of Summer – такъв, който отразява опита и еволюцията им през последното десетилетие. Той далеч не е шедьовър, но слага венец върху силата на приятелството между четиримата австралийци и преживяванията им с любовта, порастването и предизвикателствата на живота.

7/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.