Alfie Templeman – Mellow Moon

John Grant – The Art of the Lie

Още през 2010 музиката на John Grant ни спечели...

Normani – DOPAMINE

По време на шестте си години във Fifth Harmony...

Charli xcx – BRAT

През последните месеци "BRAT" се превърна в нещо повече...

AURORA – What Happened to the Heart?

Колко често сте чували някой да нарича звученето на...

NATHY PELUSO – GRASA

В разнообразния свят на поп музиката е изненадващо, че...

Share

Издаването на дебютния дългосвирещ албум на Alfie Templeman бе отпразнувано не с пищно парти или скъпа рекламна кампания, а с DIY-experience във видеоиграта Minecraft. Артистът насочи феновете си да търсят скрити ключове, които ще им дадат достъп до таен космически кораб, в който ще могат да чуят фрагменти от албума. 

Това вероятно говори достатъчно за целите и аудиторията на Templeman. Поне 60% от феновете на Minecraft са младежи, като него, а Alfie е решил да стигне до тях чрез динамичен и модерен поп-рок. Песните му ще намерят мястото си в онези части от плейлиста на Radio 1, които все още не са окупирани от хип-хоп и поп-хаус. Не е изключено и да ги чуете в H&M, докато разглеждате най-актуалната колекция.

През последното десетилетие 19-годишният британски музикант се научи да свири на редица инструменти, сред които барабани, мандолина и ситар, а талантът му го отведе до големите сцени на фестивалите Reading, Leeds и Corona Capital. След редица EP-та и обещаващия мини-албум “Forever Isn’t Long Enough” Alfie Templeman най-накрая се разписва и с дебютен дългосвирещ албум. Въпреки че 14-те парчета в “Mellow Moon” се заиграват с инди, фънк, електроника и поп-рок, те успяват да запазят познатия психеделичен почерк на артиста.

Влиянията на Templeman правят впечатление още от първо слушане. Отнесената “Folding Mountains” би се вписала в ранните записи на Everything Everything. “Candyfloss” се заиграва с бляскавите синтове и денс аранжимент, както The 1975 в “I Like It When You Sleep, for You Are So Beautiful yet So Unaware of It”. Освен чувство за бунт, “Broken” носи силен концертен заряд, а сингълът “3D Feelings” е диско удар, който ще звучи на място, както в задимен нощен клуб, така и на аркадна денс игра. Не на последно място, епилогът “Just Below the Above” изненадва с нова по-меланхолична и сурова страна на Alfie, която не сме чували досега.

Съвсем в реда на нещата музиката на Templeman е вдъхновена от пандемията и последиците ѝ върху музикалната индустрия и психичното здраве. И докато немалка част от текстовете на Alfie са приземени и докосващи, понякога на младежът му липсва въображение за нещо по-оригинално. Добър пример за това е пасажа с “Buy my album, show some love, go to Paris, see some stuff” в иначе съвсем приличната ню-уейв песен “Do It”.

Alfie Templeman пораства пред очите ни в един все по-странен свят. Въпреки това, той намира начин да открие наслада в по-трудните аспекти на живота и да продължи напред. Междувременно, “Mellow Moon” е един неподправен дебют, който не се съобразява с натиска на музикалната индустрия и поставя на масата обещанието за все по-впечатляващи проекти.

8/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.