Противоречивият спектакъл на Rihanna на Super Bowl 

0
183

Дългоочакваното изпълнение на Rihanna по време на Super Bowl полувремето имаше предпоставките за грандиозен спектакъл. Певицата, която не е издавала нов албум от седем години, излезе на сцената за първи път от дълго време насам. Това беше и първата ѝ голяма публична изява след раждането на детето ѝ миналата година. Не на последно място, участието на Rihanna отбеляза началото на нова ера за N.F.L. и противоречивата връзка на лигата с чернокожите знаменитости. През 2019 година поп звездата спомена пред Vogue, че не би пяла на Super Bowl заради отношението на N.F.L. към Colin Kaepernick – спортиста, който предизвика скандал след като коленичи по време на химна в знак на протест срещу полицейската бруталност. Така и не стана ясно защо певицата изведнъж запя нова песен, но вероятно има нещо общо с партньорството между N.F.L. и компанията на Jay Z Roc Nation.

И въпреки това, Rihanna е една от малкото поп звезди, които биха подходили към събитие с толкова високи залози като към нещо безгрижно и ежедневно. Шоуто на певицата на полувремето беше много по-приглушено и минималистично от всичко, което бяхме виждали на Super Bowl през последните десет години. Липсваха гости. Липсваха грандиозни декори и естетическото разнообразие. Липсваха costume changes, въпреки статута на Rih като моден иноватор. Не чухме дебюта на нова музика. Вместо това най-запомнящия се образ бе на Rihanna, която се носи над тревата върху окачена платформа, облечена с оувърсайз червен гащеризон, докато екип от танцьори изпълнява впечатляваща хореография около нея. 

Това, разбира се, отблъсна зрителите, които са свикнали Super Bowl шоуто да е нещо грандиозно и безкомпромисно. Rihanna, обаче, никога не е била този тип изпълнител. Есенцията ѝ е различна от тази на Beyonce, Lady Gaga, Katy Perry, Shakira и Jennifer Lopez. Може би това означава, че изпълнението ѝ няма да се класира за пантеона на Super Bowl спектакли, към които се връщаме ежегодно. 

Това, което Rihanna успя да комуникира успешно е, че тя е упорит артист, който изигра играта на славата толкова добре през годините, че днес да може да си позволи това. Все пак хитовете ѝ продължават да предизвикват еуфорични реакции, независимо от променящите се трендове. Разкриването на втората ѝ бременност пък ни каза, че за момента тя възнамерява да се фокусира върху личния си живот, а не върху нова музика или турне.

Темата за бременното коремче заслужава отделен абзац. В миналото то беше нещо, което знаменитостите прикриваха, а през последните години се превърна в нещо, което се демонстрира и празнува публично. Малцина прегръщат тази еволюция с по-голяма ентусиазъм от Rihanna. Когато тя беше бременна с първото си дете през 2022 година,певицата предизвика фурор, позирайки пред папараците в Ню Йорк, облечена в розово ретро яке на Chanel, което показваше оголеното ѝ коремче, украсено с висящи бижута. Super Bowl изпълнението също изглеждаше предназначено да акцентира върху бременността ѝ. От една страна, моментът отвлече вниманието от музикалното изпълнение. От друга страна, този фокус беше в пълно съответствие с представения анти спектакъл, който демонстрира, че Rihanna вероятно е еволюирала отвъд конвенционалните изисквания за една поп звезда.

Гледайте изпълнението на Rihanna на Super Bowl тук.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here