Противоречивият спектакъл на Rihanna на Super Bowl 

Новата реалност на любовта в модерната музика

Забравете за грандиозните любовни признания и обещанията, прошепнати на...

Пет качествени албума от април, които може би сте пропуснали

Осъзнаваме, че безкрайния списък от нови издания може да...

5 обложки на албуми, които ни потапят под вода

Преди броени дни Billie Eilish обяви всички подробности за...

Завръщането на електроклаша

Годината е 2024 и носталгията, която дефинира тенденциите в...

Пет качествени албума от март, които може би сте пропуснали

Осъзнаваме, че безкрайния списък от нови издания може да...

Share

Дългоочакваното изпълнение на Rihanna по време на Super Bowl полувремето имаше предпоставките за грандиозен спектакъл. Певицата, която не е издавала нов албум от седем години, излезе на сцената за първи път от дълго време насам. Това беше и първата ѝ голяма публична изява след раждането на детето ѝ миналата година. Не на последно място, участието на Rihanna отбеляза началото на нова ера за N.F.L. и противоречивата връзка на лигата с чернокожите знаменитости. През 2019 година поп звездата спомена пред Vogue, че не би пяла на Super Bowl заради отношението на N.F.L. към Colin Kaepernick – спортиста, който предизвика скандал след като коленичи по време на химна в знак на протест срещу полицейската бруталност. Така и не стана ясно защо певицата изведнъж запя нова песен, но вероятно има нещо общо с партньорството между N.F.L. и компанията на Jay Z Roc Nation.

И въпреки това, Rihanna е една от малкото поп звезди, които биха подходили към събитие с толкова високи залози като към нещо безгрижно и ежедневно. Шоуто на певицата на полувремето беше много по-приглушено и минималистично от всичко, което бяхме виждали на Super Bowl през последните десет години. Липсваха гости. Липсваха грандиозни декори и естетическото разнообразие. Липсваха costume changes, въпреки статута на Rih като моден иноватор. Не чухме дебюта на нова музика. Вместо това най-запомнящия се образ бе на Rihanna, която се носи над тревата върху окачена платформа, облечена с оувърсайз червен гащеризон, докато екип от танцьори изпълнява впечатляваща хореография около нея. 

Това, разбира се, отблъсна зрителите, които са свикнали Super Bowl шоуто да е нещо грандиозно и безкомпромисно. Rihanna, обаче, никога не е била този тип изпълнител. Есенцията ѝ е различна от тази на Beyonce, Lady Gaga, Katy Perry, Shakira и Jennifer Lopez. Може би това означава, че изпълнението ѝ няма да се класира за пантеона на Super Bowl спектакли, към които се връщаме ежегодно. 

Това, което Rihanna успя да комуникира успешно е, че тя е упорит артист, който изигра играта на славата толкова добре през годините, че днес да може да си позволи това. Все пак хитовете ѝ продължават да предизвикват еуфорични реакции, независимо от променящите се трендове. Разкриването на втората ѝ бременност пък ни каза, че за момента тя възнамерява да се фокусира върху личния си живот, а не върху нова музика или турне.

Темата за бременното коремче заслужава отделен абзац. В миналото то беше нещо, което знаменитостите прикриваха, а през последните години се превърна в нещо, което се демонстрира и празнува публично. Малцина прегръщат тази еволюция с по-голяма ентусиазъм от Rihanna. Когато тя беше бременна с първото си дете през 2022 година,певицата предизвика фурор, позирайки пред папараците в Ню Йорк, облечена в розово ретро яке на Chanel, което показваше оголеното ѝ коремче, украсено с висящи бижута. Super Bowl изпълнението също изглеждаше предназначено да акцентира върху бременността ѝ. От една страна, моментът отвлече вниманието от музикалното изпълнение. От друга страна, този фокус беше в пълно съответствие с представения анти спектакъл, който демонстрира, че Rihanna вероятно е еволюирала отвъд конвенционалните изисквания за една поп звезда.

Гледайте изпълнението на Rihanna на Super Bowl тук.