AURORA – The Gods We Can Touch

Vampire Weekend – Only God Was Above Us

През последните 15 години Vampire Weekend изпробваха редица подходи...

Conan Gray – Found Heaven

Започнал кариерата си като YouTube инфлуенсър, Conan Gray успява...

BEYONCÉ – COWBOY CARTER

При издаването на “RENAISSANCE” през 2022 BEYONCÉ разпали любопитството...

Empress Of – For Your Consideration

На предишните обложки за проекта си Empress Of Lorely...

Kacey Musgraves – Deeper Well

Основната теза на новия албум на Kacey Musgraves е...

Share

През 2019 година AURORA издаде забележителния “A Different Kind of Human (Step 2)”. Тогава бъдещето за норвежката сирена изглеждаше светло. Затова и достигането ѝ до мейнстрийм аудитория с песента “Into the Unknown” от “Frozen 2”, изпълнението ѝ на Оскарите през 2020-та година и превръщането на една от първите ѝ песни “Runaway” във viral хит в TikTok не ни изненадва особено.

Еклектичната звезда се завръща в началото на новата година с новия си албум “The Gods We Can Touch” – многопластово издание, вдъхновено от гръцката митология, целящо да илюстрира по провокативен начин състоянието на света в модерните времена.

Посланието в ядрото ни казва, че дори боговете не са съвършени и че именно несъвършенствата ни правят красиви и свещени създания. 

В текстовете на 15-те парчета AURORA ни среща с различни божества, въпреки че почти никога не ги назовава поименно. “Giving in to the Love” препраща към Прометей, който открадва огъня от Зевс и го дарява на хората. Сингълът “Cure for Me” пък прокарва жесток паралел между изначалната доброта на Панацея – богинята на лечението и медицината – и жестокостта, на която ЛГБТ+ хората стават жертви от хората, третиращи сексуалната им ориентация като “заболяване”. Мрачната “Blood in the Wine” е друга успешна референция към Дионис, за да разкаже за комплексната връзка между хората и религиите.

Музикално записът се движи в типичната за AURORA максималистка стилистика – песните са едновременно химнови, тържествени, гневни и изпълнени с катарзисна енергия. Скандинавската певица доказва, че не просто има красив глас, но и невероятни композиторски и продуцентски умения. 

Записан в замък в норвежката местност Rosendal, преобразен във временно студио, “The Gods We Can Touch” наистина звучи, като проект, за който AURORA се е докоснала до божествени сили. В резултат на това, енергията ѝ се е канализирала в един от най-завършените ѝ албуми досега.

8.5/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.