AURORA – The Gods We Can Touch

0
227

През 2019 година AURORA издаде забележителния “A Different Kind of Human (Step 2)”. Тогава бъдещето за норвежката сирена изглеждаше светло. Затова и достигането ѝ до мейнстрийм аудитория с песента “Into the Unknown” от “Frozen 2”, изпълнението ѝ на Оскарите през 2020-та година и превръщането на една от първите ѝ песни “Runaway” във viral хит в TikTok не ни изненадва особено.

Еклектичната звезда се завръща в началото на новата година с новия си албум “The Gods We Can Touch” – многопластово издание, вдъхновено от гръцката митология, целящо да илюстрира по провокативен начин състоянието на света в модерните времена.

Посланието в ядрото ни казва, че дори боговете не са съвършени и че именно несъвършенствата ни правят красиви и свещени създания. 

В текстовете на 15-те парчета AURORA ни среща с различни божества, въпреки че почти никога не ги назовава поименно. “Giving in to the Love” препраща към Прометей, който открадва огъня от Зевс и го дарява на хората. Сингълът “Cure for Me” пък прокарва жесток паралел между изначалната доброта на Панацея – богинята на лечението и медицината – и жестокостта, на която ЛГБТ+ хората стават жертви от хората, третиращи сексуалната им ориентация като “заболяване”. Мрачната “Blood in the Wine” е друга успешна референция към Дионис, за да разкаже за комплексната връзка между хората и религиите.

Музикално записът се движи в типичната за AURORA максималистка стилистика – песните са едновременно химнови, тържествени, гневни и изпълнени с катарзисна енергия. Скандинавската певица доказва, че не просто има красив глас, но и невероятни композиторски и продуцентски умения. 

Записан в замък в норвежката местност Rosendal, преобразен във временно студио, “The Gods We Can Touch” наистина звучи, като проект, за който AURORA се е докоснала до божествени сили. В резултат на това, енергията ѝ се е канализирала в един от най-завършените ѝ албуми досега.

8.5/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here