Bad Bunny – nadie sabe lo que va a pasar mañana

Vampire Weekend – Only God Was Above Us

През последните 15 години Vampire Weekend изпробваха редица подходи...

Conan Gray – Found Heaven

Започнал кариерата си като YouTube инфлуенсър, Conan Gray успява...

BEYONCÉ – COWBOY CARTER

При издаването на “RENAISSANCE” през 2022 BEYONCÉ разпали любопитството...

Empress Of – For Your Consideration

На предишните обложки за проекта си Empress Of Lorely...

Kacey Musgraves – Deeper Well

Основната теза на новия албум на Kacey Musgraves е...

Share

Bad Bunny обича да ни кара да гадаем. Това лято той сподели пред списание Rolling Stone, че най-вероятно няма да издаде нова музика преди 2024 година. Малко след това екипа му намекна в социалните мрежи, че може би ще чуем цял нов албум съвсем скоро. Bunny бързо отрече, а след това в WhatsApp канал напомни на феновете си, че никога не е потвърждавал нищо конкретно. В крайна сметка, цялата игра приключи преди броени дни с излизането на запис с цели 22 нови песни.

Петият албум на Bad Bunny “nadie sabe lo que va a pasar mañana” до голяма степен е завръщане към trap корените на изпълнителя от неговите години в Soundcloud, преди да стане толкова популярен. Проектът е тематично фокусиран върху най-любимите теми на Benito: секс, богатство и любов към родното Пуерто Рико. Ако очаквате песни, предназначени за англоговорящата публика, подминете – “nadie sabe lo que va a pasar mañana” не прави компромиси и държи на творческата посока, която ще бъде възприета противоречиво от феновете на “Un Verano Sin Ti”.

Албумът започва с драматичната шест минутна “NADIE SABE”, която спира дъха със страхотен симфоничен аранжимент. За съжаление, тези елементи не са застъпени в останалата част от албума, настрана от интрото на сингъла “MONACO”. Твърде често Bad Bunny се опира на стандартен латино трап, макар и да крие няколко интересни изненади в малкия си джоб – “HIBIKI” избухва в забележителен нощен EDM, “NO ME QUIERO CASAR” атакува със синтезаторен мотив, който не сме спрели да си тананикаме от първото слушане насам, “VOU 787” семплира “Vogue” на Madonna, а “WHERE SHE GOES” се запомня с Jersey club инструментал. 

Впечатляващо е, че в “nadie sabe lo que va a pasar mañana” Bad Bunny остава верен на себе си, продължава да изпълнява песните си на родния си език и не са му нужни американски артисти, за да получи вниманието на международната публика. Въпреки това, също както при Drake, дължината на албума изиграва лоша шега на звездата. Трап музиката е обречена да стане монотонна в такова количество и минималистичните бийтове в средната част на албума не помагат особено. Няма да е преувеличено, ако кажем, че ранните опити на Benito в жанра бяха далеч по-разнообразни и динамични. Малко от песните тук се доближават до качеството на “Soy peor”, “Si tu novio te deja sola”, “Chambea” и “Krippy Kush”.

Не искаме да сравняваме “nadie sabe lo que va a pasar mañana” с предшественика му “Un Verano Sin Ti”. Все пак не е нужно един артист да преоткрива себе си или да създава радикални политически химни всеки път. И все пак, не можем да пренебрегнем усещането, че Bad Bunny може много повече от това. С дължина от 81 минути, петият му албум следва формула за успех в стрийминг ерата, но би звучал далеч по-добре без половината материал. 

6.5/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.