Beach House – Once Twice Melody

0
177

Victoria Legrand и Alex Scally винаги са били майстори в изграждането на паралелни светове. От 2004 година насам дуото от Балтимор, известно като Beach House, издаде седем многопластови дрийм поп албума, които срещат по оригинален начин shoegaze-а на Cocteau Twins с ефирната синт баладичност на Goldfrapp. Всяко едно тяхно издание е способно да те потопи в една различна реалност, не само заради специфичната атмосфера и ембиънс, но и заради композиторския им талант. 

С “Once Twice Melody” Beach House са създали не просто нов свят, а цяла галактика. Изкуството на Victoria и Alex винаги е изисквало време и внимание. Това се отнася повече от всякога за осмия им студиен албум, продължаващ почти час и половина. Съвсем очаквано 18-те парчета изискват многократно слушане, за да се разгърнат напълно. Във времена, в които е все по-трудно вниманието ни да бъде задържано за продължително време, бавно разгръщащите се композиции на Beach House са рядка порода. Може да ги възприемем и като триумфална провокация към модерните навици, но това би ги направило самоцелни, а те не са. По-скоро наподобяват замечтано пътешествие из спомените за най-вълнуващото лято от живота ти.

Ако издаването на “Once Twice Melody” ви се е сторило като провлачен процес, това е защото наистина беше такъв. Beach House обявиха проекта още миналия ноември и решиха да го издадат на четири малки части, а издаването на цялостния продукт идва с последното парче от тортата. Странната маркетингова кампания не е единствената новост за двамата този път – това е и първия запис, който Legrand и Scally продуцират сами, както и първия, включващ участието на истински симфонични инструменти (довели до една дори по-просторна и филмова атмосфера). В жанрово отношение песните не се отдалечават революционно от вече познатия звук, но обхвата е разширен с намигвания към бароков фолк, електропоп, прог, 80-тарски синт поп и онази специална lo-fi меланхолия от началото на 90-те, типична за Slowdive и Mazzy Star. Вокалният подход на Legrand също е значително по-нежен и лек от първите му години в Beach House. 

С “Once Twice Melody” Beach House за пореден път създават албум, на който е трудно да открием еквивалент извън тяхното творчество. Звучащ като саундтрака на европейски артхаус филм, той демонстрира забележителните им разбирания за това как да се придържаш към разпознаваемата музикална естетика, но и да не се ограничаваш за потенциално развитие. Доверявайки се на усета си, Beach House продължават да градят кариера с постоянство в качеството, което срещаме все по-рядко в индустрията днес.

9/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here