Ben Howard – Is It?

Vampire Weekend – Only God Was Above Us

През последните 15 години Vampire Weekend изпробваха редица подходи...

Conan Gray – Found Heaven

Започнал кариерата си като YouTube инфлуенсър, Conan Gray успява...

BEYONCÉ – COWBOY CARTER

При издаването на “RENAISSANCE” през 2022 BEYONCÉ разпали любопитството...

Empress Of – For Your Consideration

На предишните обложки за проекта си Empress Of Lorely...

Kacey Musgraves – Deeper Well

Основната теза на новия албум на Kacey Musgraves е...

Share

Пролет, 2022 година. Ben Howard релаксира в двора си и изведнъж забелязва, че е изгубил способността си да говори. Успява да се съвземе след цял час, а ужасяващото преживяване се повтаря месец по-късно. Впоследствие Howard научава, че е претърпял два исхемични мозъчни инсулта, които са ограничили временно притока на кръвотечение към мозъка му. Тези случки се отразяват значително на работния процес за петия му албум “Is It?”.

Ben Howard винаги се е стремял към разширяване на границите на инди музиката и смело експериментиране. В “Is It?”, обаче, той прескача в напълно нова територия. Записан в продължение на десет дни в студио Le Manoir de Lêon в Южна Франция, албумът рисува пищни музикални пейзажи, които контрастират рязко с мрачния контекст на здравословната криза, която той преживява, докато създава песните. 

10-те парчета са може би най-смелото му творческо начинание досега и сякаш са мотивирани от желанието на Ben да продължи да твори, дори в лицето на потенциални животозастрашаващи явления. Движейки се между дълбоки размишления и безгрижни заключения, “Is It?” е по-обран от повечето албуми на Howard. Откриващото “Couldn’t Make It Up” е приятна изненада с приповдигнат инди поп аранжимент и един от онези припеви, които ще си тананикаш дни наред. След това записът прави завой и се фокусира върху по-умерени композиции, които все пак крият интересни изненади. “Richmond Avenue”, например, заблуждава с баладична първа половина, а после се ускорява в танцувален бийт. Финалното “Little Plant” също се състои от две отличителни половини.

Както всички останали албуми на Ben Howard, “Is It?” изисква търпение от слушателя. На повърхността той звучи твърде пропит с електроника, за да успее да въздейства с истински човешки емоции. След повече слушания, черупката на албума се отваря и той постепенно разкрива тайните си. Продукцията на Nathan Jenkins е една от причините за това. Специфичният звук, който той успя да постигне миналата година в “Hop Up” на Orlando Weeks, отеква и тук, но изисква време за свикване.

Може би най-впечатляващото в “Is It?” е това, че след повече от десетилетие Ben Howard все още е способен да изненадва, преминавайки през редица различни музикални стилове. С новия си албум той се отдалечава възможно най-много от дебюта си “Every Kingdom” и решава да приоритизира амбициите си пред сигурността.

7.5/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.