Björk като посланик на бъдещето

Новата реалност на любовта в модерната музика

Забравете за грандиозните любовни признания и обещанията, прошепнати на...

Пет качествени албума от април, които може би сте пропуснали

Осъзнаваме, че безкрайния списък от нови издания може да...

5 обложки на албуми, които ни потапят под вода

Преди броени дни Billie Eilish обяви всички подробности за...

Завръщането на електроклаша

Годината е 2024 и носталгията, която дефинира тенденциите в...

Пет качествени албума от март, които може би сте пропуснали

Осъзнаваме, че безкрайния списък от нови издания може да...

Share

Можем да си разказваме много неща за артистичните завои в кариерата на исландската икона Bjork, но ще оставим тази възможност за друг материал (“Скенер”, anyone?). Фокусът ни в този материал ще бъде върху необичайната връзка на магичния артист с бъдещето. Музикалните критици и журналисти често си подхвърлят фразата “изпреварил/а времето си”, но за Bjork тя важи с пълна сила, особено предвид многобройните случаи, в които тя е предчувствала как ще се развие изкуството и човечеството през следващите няколко години.

Преди издаването на албума “Debut” поп музиката и електронните жанрове са съществували като два напълно отделни и несъвместими категории. От началото на соло кариерата си, обаче, Bjork се втурва с пълна сила да прескача всички творчески бариери и да демонстрира, че елитизма няма място на музикалната сцена. Спойката от радио-friendly поп музика и хаус/IDM в парчетата ѝ вдъхновяват музикантите по цял свят, включително самата Madonna, която си сътрудничи с Bjork за заглавното парче от “Bedtime Story”.

Важна част от митологията на звездата са нейните видеоклипове. Всичко започва през 1993 година, когато Bjork решава да работи с Michel Gondry за създаването на видеото към “Human Behaviour”. В онзи момент френският режисьор, който днес вече е абсолютна институция с награда Оскар, е заснел едва един видеоклип за френската група Oui Oui, на която е барабанист. Двамата откриват химията помежду си от самото начало и продължават да работят заедно години наред.

През 2016 година светът се разтресе от издаването на “Lemonade” на Beyonce, но пет години преди това Bjork подготвя почвата за него с “Biophilia” – мултимедиен проект, сблъскващ музиката със света на технологиите, както никога до тогава. Често го наричат “app албум”, тъй като за него певицата подготвя 10 различни приложения, свързани с всяка една от песните. Те са свързани по различни начини с есета, текстове, анализи и инструментални версии на парчетата. Това не е всичко, обаче. След “Biophilia” Bjork продължи да експериментира с технологиите и се захвана с виртуалната реалност. През 2015 година исландката пуска първото музикално видео, заснето с 360-градусова перспектива – това към парчето “Stonemilker”.

Не на последно място, не бива да подценяваме и визиите на Bjork. През годините певицата работи с множество революционни дизайнери и стилисти, а символ на късния етап от кариерата ѝ е сътрудничеството с артиста James Merry, който създава страхотни маски и аксесоари за нея. Популярни са и симпатиите на Bjork към потенциала на 3D принтирането в модата – особено знакови за това са десетките рокли на холандския дизайнер Iris van Herpen, които тя носи.