Björk като посланик на бъдещето

0
129

Можем да си разказваме много неща за артистичните завои в кариерата на исландската икона Bjork, но ще оставим тази възможност за друг материал (“Скенер”, anyone?). Фокусът ни в този материал ще бъде върху необичайната връзка на магичния артист с бъдещето. Музикалните критици и журналисти често си подхвърлят фразата “изпреварил/а времето си”, но за Bjork тя важи с пълна сила, особено предвид многобройните случаи, в които тя е предчувствала как ще се развие изкуството и човечеството през следващите няколко години.

Преди издаването на албума “Debut” поп музиката и електронните жанрове са съществували като два напълно отделни и несъвместими категории. От началото на соло кариерата си, обаче, Bjork се втурва с пълна сила да прескача всички творчески бариери и да демонстрира, че елитизма няма място на музикалната сцена. Спойката от радио-friendly поп музика и хаус/IDM в парчетата ѝ вдъхновяват музикантите по цял свят, включително самата Madonna, която си сътрудничи с Bjork за заглавното парче от “Bedtime Story”.

Важна част от митологията на звездата са нейните видеоклипове. Всичко започва през 1993 година, когато Bjork решава да работи с Michel Gondry за създаването на видеото към “Human Behaviour”. В онзи момент френският режисьор, който днес вече е абсолютна институция с награда Оскар, е заснел едва един видеоклип за френската група Oui Oui, на която е барабанист. Двамата откриват химията помежду си от самото начало и продължават да работят заедно години наред.

През 2016 година светът се разтресе от издаването на “Lemonade” на Beyonce, но пет години преди това Bjork подготвя почвата за него с “Biophilia” – мултимедиен проект, сблъскващ музиката със света на технологиите, както никога до тогава. Често го наричат “app албум”, тъй като за него певицата подготвя 10 различни приложения, свързани с всяка една от песните. Те са свързани по различни начини с есета, текстове, анализи и инструментални версии на парчетата. Това не е всичко, обаче. След “Biophilia” Bjork продължи да експериментира с технологиите и се захвана с виртуалната реалност. През 2015 година исландката пуска първото музикално видео, заснето с 360-градусова перспектива – това към парчето “Stonemilker”.

Не на последно място, не бива да подценяваме и визиите на Bjork. През годините певицата работи с множество революционни дизайнери и стилисти, а символ на късния етап от кариерата ѝ е сътрудничеството с артиста James Merry, който създава страхотни маски и аксесоари за нея. Популярни са и симпатиите на Bjork към потенциала на 3D принтирането в модата – особено знакови за това са десетките рокли на холандския дизайнер Iris van Herpen, които тя носи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here