Black Country, New Road – Ants From Up There

John Grant – The Art of the Lie

Още през 2010 музиката на John Grant ни спечели...

Normani – DOPAMINE

По време на шестте си години във Fifth Harmony...

Charli xcx – BRAT

През последните месеци "BRAT" се превърна в нещо повече...

AURORA – What Happened to the Heart?

Колко често сте чували някой да нарича звученето на...

NATHY PELUSO – GRASA

В разнообразния свят на поп музиката е изненадващо, че...

Share

Признания като “най-добрата нова група от Великобритания” продължава да върви с една шепа очаквания, въпреки сравнително свободното раздаване на суперлативи сред музикалните медии. Black Country, New Road очевидно не са се изплашили от това предизвикателство, а са го използвали като възможност да разгърнат потенциала си още повече. 

Вторият им албум пристига точно 364 дни след интригуващия “For the First Time…”, за който вероятно вече сте прочели в годишната класация на LOUD за 2021 година. За съжаление, не може да не адресираме ‘слона в стаята’ – записът е придружен от тъжната новина за напускането на фронтмена Isaac Wood, който е важна част от музикалния облик на бандата. Въпреки че колегите му заявиха категорично, че ще продължат да свирят заедно, “Ants From Up There” носи усещането за краят на една ера.

Жанровите ограничения винаги са били нещо напълно непознато за Black Country, New Road. И все пак “Ants From Up There” е драстична промяна от звученето на дебюта им – избухливите и злокобни пейзажи отстъпват пред една по-сдържана и меланхолична красота, способна бавно да завладее сърцата. Isaac Wood утвърждава уверено репутацията си на един от най-вълнуващите и предизвикателни текстописци, а вокалните му изблици са една идея по-мелодични, но все така в духа на култовия Nick Cave.

Преди време британците се шегуваха, че звучат като трибют проект на забравените (и подценени) Slint. В “Ants from Up There” чуваме и други влияния – стакато ритмите на Steve Reich, гаражното усещане на ранните Weezer и мрачното разказвачество на Arcade Fire от времената на “Funeral”. Голяма част от парчетата се изграждат постепенно и избухват в помитаща емоционална кулминация, присъща за групи като Godspeed You! Black Emperor, която звучи едновременно като катарзис и разрушително бедствие.

Впечатляващо е, че Black Country, New Road успяват да постигнат всичко това едва във втория си албум. Не разбирайте погрешно, “Ants From Up There” далеч не е лесен и ежедневен албум, въпреки качествата си. Той не звучи като всеки втори пост рок проект, а е нещо, което изисква концентрация и изтощава. Кара те да се чувстваш малък… като мравка.

8/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.