Caroline Polachek – Desire, I Want to Turn Into You

Griff – Vertigo

Метеоритният възход на Griff след като получи наградата BRITs...

Remi Wolf – Big Ideas

Какво представляват "големите идеи" в музиката? Според Remi Wolf...

Camila Cabello – C,XOXO

Коя е Camila Cabello? Звездата, която изгря от Fifth...

Kehlani – CRASH

R&B жанрът преминава през своеобразен ренесанс през последните години!...

John Grant – The Art of the Lie

Още през 2010 музиката на John Grant ни спечели...

Share

Какво е общото между Enigma, Era и Enya? Имената им започват с ‘E’ и завършват на ‘A’, но не е само това. Музиката им често бива дефинирана като New Age – стил, въздействащ с чувството на ефирна духовност, който често се заиграва с електрониката на новото време. Caroline Polachek, с всичките си препратки към гръцката митология, природни метафори и експериментална електронна продукция, сякаш успява да се впише в речниковата представа за New Age. 

Въпреки това, бихме направили лоша услуга на “Desire, I Want to Turn Into You”, опитвайки се да го поставим в определени рамки. Във втория си соло албум Caroline Polachek скача смело от похват в похват и успява да улови много специални тънкости на поп музиката. В един момент се наслаждаваме на красива испанска китара, в следващия момент танцуваме на гаражен бийт.

Още от отварящите вокални акробатики в “Welcome to My Island” разбираме, че този проект ще залага на героични решения. Всяка следваща песен променя правилата отново и отново. “Pretty In Possible” изненадва с атмосферичен трип хоп в духа на Massive Attack и Morcheeba. “Bunny Is a Rider” е най-близкото до обичайна поп песен, но успява да впечатли с безкрайно много слоеве и детайли. “Sunset” е страхотна фолк закачка, вдъхновена от фламенко музиката и епичния обхват на Ennio Morricone и неговите класически уестърни. “Fly to You” посреща енергията на Dido и Grimes под една шапка. “Blood and Butter” среща атмосферата на “Ray of Light” на Madonna с гайдите на Kate Bush. Финалното “Billions” успява да включи детски хор, повтарящ мантрата “i’ve never felt so close to you”. Изобщо, величието на музиката от 90-те години се прокрадва многократно в есенцията на този албум.

Най-впечатляващото е, че въпреки отличителния експериментален подход на Caroline Polachek, музиката ѝ никога не звучи самоцелно или насилено. Композиционните и продукционни решения са органични и винаги служат на песента. Всеки един завой функционира като малка планета в по-голямата слънчевата система на записа. Умението на певицата да обединява полярни противоположности и да постига баланс между минимализъм и максимализъм се забелязва също. Това е свидетелство за завидно ниво на самопознание и саморазбиране, към което много артисти се стремят, но никога не достигат.

След като прекара години като част от вечно подценяваните Chairlift, а след това загатна за потенциала си в бароковия дебют “Pang”, Caroline Polachek най-накрая достига своята ‘обетована земя’ с “Desire, I Want to Turn Into You”. Записът трансформира космическите ѝ амбиции в нещо разпознаваемо. Чувственият свят на Polachek успява да ни накара да повярваме в разрушителната способност на всепоглъщащото желание.

9.5/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.