Conan Gray – Superache

Vampire Weekend – Only God Was Above Us

През последните 15 години Vampire Weekend изпробваха редица подходи...

Conan Gray – Found Heaven

Започнал кариерата си като YouTube инфлуенсър, Conan Gray успява...

BEYONCÉ – COWBOY CARTER

При издаването на “RENAISSANCE” през 2022 BEYONCÉ разпали любопитството...

Empress Of – For Your Consideration

На предишните обложки за проекта си Empress Of Lorely...

Kacey Musgraves – Deeper Well

Основната теза на новия албум на Kacey Musgraves е...

Share

Когато си на 18 живееш с идеята, че един ден ще прекрачиш един праг и всяка една детска травма ще остане в миналото или поне ще избледнее като тихото бръмчене на белия шум. Няма да имаш време да му обръщаш внимание, защото ще трябва да живееш живота на възрастен човек с различни отговорности. В кулминацията на “Superache”, обаче, Conan Gray достига до заключението, че трудностите, с които израстваш никога не изчезват, а единствено променят вида си.

Кариерата на дългокосия музикант започва в YouTube, където той споделя кавъри с милион последователи. През 2018 година продуцентът Dan Nigro влиза в студио с него и се превръща в негов ментор и до днешен ден. Името на Nigro днес се свързва предимно с успеха на дебюта на Olivia Rodrigo “Sour”. Едва ли някой ще остане особено изненадан от това, че вокалния и музикален стил на Olivia наподобява значително този на Conan, както и от приятелството им извън сцената.

“Superache” е логичното продължение на “Kid Crow”. Gray продължава да борави с познатите инструменти и рядко излиза от зоната си на комфорт. Надграждането идва в лирически план. Ядрото на албума е спиращата дъха балада “Family Line”, в която изпълнителят говори в изненадващи детайли за дисфункционалното семейство, в което е израснал, както и за невъзможността един човек да избяга от корените си – “My father never talked a lot, he just took a walk around the block till all his anger took a hold of him, and then he’d hit. My mother never cried a lot, she took the punches, but she never fought, till she said I’m leaving and I’ll take the kids”. Няма да преувеличим, ако наречем “Family Line” най-смелата и значителната песен на Conan Gray досега – същински диамант.

На противоположния полюс стои досадната “Best Friend” – една от най-клишираните поп песни, които ще чуете тази година. За щастие, останалата част от записа държи задоволително ниво, макар че би спечелил от повече бързи песни – синглите от 2021 година “Overdrive” и “Telepath” спокойно можеха да заемат мястото на по-незапомняща се балада като “Summer Child”. Интересна е и гледната точка от която Conan Gray пише за любовта, особено споделяйки в актуални интервюта, че никога не се е влюбвал. Затова и много от песните биха могли да се отнесат и за приятелски връзки и раздели.

8/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.