Demi Lovato – HOLY FVCK

ZAYN – ROOM UNDER THE STAIRS

Кънтри и фолк едва ли са първите жанрове, които...

Billie Eilish – HIT ME HARD AND SOFT

Последните месеци са особено вълнуващи за любителите на поп...

Sia – Reasonable Woman

Кариерата на Sia започна преди повече от две десетилетия...

WILLOW – empathogen

WILLOW не е от артистите, които се вписват лесно...

Dua Lipa – Radical Optimism

Албумът на Dua Lipa от 2020 г. "Future Nostalgia"...

Share

Demi Lovato познава добре изкуството на “завръщането”. Битките на певицата с различни зависимости и психични заболявания се документират подробно от момента, в който тя за първи път заговори открито за тях (около 2010 година). Година по-късно тя се завърна с емоционалната балада “Skyscraper”, в която възпя новия изгрев след мрачна буря. През 2020 година след почти фатална свръхдоза звездата издаде “Anyone” – призов за състрадателност, който изпълни през сълзи от сцената на наградите Grammy. И в двата момента Lovato бе облечена с дълга бяла рокля, символизираща прераждане.

Ако не знаехте, че Demi отново е минала през рехаб, тя винаги ще го сподели първа. Водещият сингъл от новия ѝ албум “HOLY FVCK” – “SKIN OF MY TEETH” започва с думите “Demi leaves rehab again”, поднесени с особено саркастичен тон, сякаш певицата се опитва да изземе думите от хейтърите и таблоидите.

Вдъхновен от поп-пънк вълната и гръндж звуците на 90-те “HOLY FVCK” е най-мрачният и тежък запис на Lovato досега. В откриващото “FREAK” певицата приканва слушателите: “Get your tickets to the freak show, baby” и през следващите 47 минути оправдава очакванията с гърлени крясъци, провокативни текстове и агресивни китарни рифове. Резултатът е изненадваща деконструкция на публичния ѝ имидж и на музикалните ѝ амбиции. Гневът на Demi идва с редица очаквани елементи, но и предлага въздействаща уязвимост на килограм. Част от песните препращат към корените на Lovato и дебюта ѝ “Don’t Forget”, но днешната версия на рока, който звездата изпълнява е много по-свиреп и еуфоричен.

За разлика от предните драматични песни на Demi, които разказваха за борбите ѝ по един умерен начин, удобен за мейнстрийм радиото, “HOLY FVCK” се хвърля смело в грозното. Опустошителната “29” коментира връзката на певицата с Wilmer Valderrama преди години, когато актьорът е на 29, а тя е все още непълнолетна. Енергичната “DEAD FRIENDS” е ода към всички приятели, които Lovato е изгубила през годините: “I miss the hell we can’t raise, I miss the time we can’t waste, I miss the texts they can’t send, I miss my dead friends”. Баладата “HAPPY ENDING” пък е емоционална изповед, написана през тежък депресивен епизод. По-неубедителни са парчетата “WASTED”, “COME TOGETHER” и “HELP ME”, но сме склонни да ги преглътнем предвид качеството на останалите 13 композиции.

Скептичните предварителни нагласи към “HOLY FVCK” са разбираеми. На повърхността той звучи като добре обмислен publicity stunt – от онези, към които артистите отчаяно прибягват, когато искат да възродят кариерата си. Този албум, обаче, далеч не е изкуствен. Demi Lovato най-накрая захвърля вече изпитаната поп формула и залага на музика, която винаги е искала да прави. А насладата и катарзисът, постигнати след освобождаването от оковите на очакванията и насъбраната болка, си личат във всяка една секунда от него.

8.5/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.