Ellie Goulding – Higher Than Heaven

ZAYN – ROOM UNDER THE STAIRS

Кънтри и фолк едва ли са първите жанрове, които...

Billie Eilish – HIT ME HARD AND SOFT

Последните месеци са особено вълнуващи за любителите на поп...

Sia – Reasonable Woman

Кариерата на Sia започна преди повече от две десетилетия...

WILLOW – empathogen

WILLOW не е от артистите, които се вписват лесно...

Dua Lipa – Radical Optimism

Албумът на Dua Lipa от 2020 г. "Future Nostalgia"...

Share

Съпоставките между новия албум на Ellie Goulding “Higher Than Heaven” и също актуалния “Diamonds & Dancefloors” на Ava Max едва ли ще са нещо толкова необичайно. И двете певици са решили да приоритизират забавлението за сметка на дълбочината и в резултат на това записите им едва ли ще затруднят особено някой слушател. 

Важно е да обобщим отсега, че Elliе едва ли някога ще се върне към специалното звучене на “Halcyon”. Последвалите го “Delirium” и “Brightest Blue” успяха в едни отношения и се провалиха в други – “Delirium” имаше впечатляващи попадения, но беше твърде дълъг, а “Brightest Blue” разводни въздействието си с ненужен втори диск. Съпоставен с останалите поп албуми, които излизат на пазара “Higher Than Heaven” е приятен и неангажиращ проект със сладникави отенъци. 

Зад продукцията и песните стоят Greg Kurstin (Adele, Beck), Julia Michaels, Stephen Kozmeniuk (Dua Lipa) и Ali Tamposi (5 Seconds of Summer, Miley Cyrus). Звученето е хомогенно, а сред най-сполучливите парчета са хитовото “Like a Saviour”, сингъла “Let It Die” и препращащата към миналото “Tastes Like You”, която би се вписала перфектно в “Delirium”.

Основната забележка, която отправяме към “Higher Than Heaven” e, че албумът не допринася с нищо специално за творчеството на Ellie, нито за поп жанра. Парчетата биха могли да се впишат във всеки друг албум от 2016 година. Почти всяка песен разчита на една и съща формула, лишена от рискове и оригиналност. Сравнително често става ясно, че артистичния интегритет на Ellie не е приоритет на този етап, а качествения звук и инструменталите не са достатъчни, за да спасят конкретни парчета. “By the End of The Night” дразни с монотонност в припева, а “How Long” въвежда трап бийт, който не се вписва по никакъв начин във вайба на албума. По-среднотемповите парчета, които Ellie твърди, че са вдъхновени от R&B музиката също не блестят с нищо особено.

Интересното, е че Ellie можеше да направи важен стейтмънт с музиката си на този етап. Извън ролята си на поп звезда, тя е ангажирана с темите за бездомността и климатичните промени, а миналото лято посети Украйна по покана на президента Зеленски. Вместо това, тук има единствено парчета с текстове, които съвсем спокойно биха могли да са написани и от AI система.

Въпреки всичко това, “Higher Than Heaven” не е посредствен албум, въпреки липсата на оригиналност. Може би е твърде дълъг и едва ли ще успее да изкара Ellie Goulding в предните редици отново, но е приятна фонова музика. Надяваме се, че следващия път звездата ще  посочи среден пръст на индустрията и ще заложи на повече нюанси в изпълнението си.

7/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.