Foals – Life is Yours

John Grant – The Art of the Lie

Още през 2010 музиката на John Grant ни спечели...

Normani – DOPAMINE

По време на шестте си години във Fifth Harmony...

Charli xcx – BRAT

През последните месеци "BRAT" се превърна в нещо повече...

AURORA – What Happened to the Heart?

Колко често сте чували някой да нарича звученето на...

NATHY PELUSO – GRASA

В разнообразния свят на поп музиката е изненадващо, че...

Share

Седмият албум на Foals “Life is Yours” започва с думите “Now that I’m less hungover, I can finally hear all the words you say”. Те са много точна метафора за концепцията на изненадващия запис. След години прекарани в пандемично опиянение и отчаяние облаците се разкъсват и Yannis Philippakis и компания изгарят от нетърпение да ни залеят със слънчев оптимизъм. Промяната в настроението за Foals е особено любопитна след апокалиптичните “Everything Not Saved Will Be Lost”.

Едно нещо в “Life is Yours” си е в реда на нещата – групата продължава да работи с различен продуцент за всеки свой проект. Зад танцувалния и фънки звук в актуалния запис стоят A. K. Paul, John Hill и Dan Carey (работили със Sam Smith, Jessie Ware, Django Django, Carly Rae Jepsen и Imagine Dragons).

В седмия си албум Foals залагат на отявлен максимализъм. Това си пролича още в предварителните сингли “Wake Me Up”, “2am” и “2001”, а останалите седем парчета потвърждават вайба с консистентно и хомогенно звучене. Няма да преувеличим, ако опишем албума като интересен микс между денс-пънка на The Rapture и енергичния синтпоп на La Roux. Това не означава, че липсват китари, но китарите в “Life is Yours” не са тежки, а по-скоро вдъхновени от техниката на Nile Rodgers. Другия ключов елемент са стакато синтовете, които придават особено лятна атмосфера на парчетата.

Не е изключено феновете на рок музиката да останат разочаровани, тъй като записа не предлага мускулести забивки като “Inhaler” или “What Went Down”. Липсват и мащабни композиции в духа на “Spanish Sahara”, “Late Night” и “Neptune”. Philippakis, обаче, твърди, че точно сега всички имаме нужда от нещо различно – “Тази година има потенциала да бъде паметна. Ще се радвам, ако този албум е саундтрака на това и ако озвучава купоните Ви, пикниците и дългите пътувания към океана. Надявам се пандемията скоро да бъде единствено далечен спомен и всички да прекараме дните си в прегръдките на любимите приятели.”

Единственият осезаем минус на “Life is Yours” е липсата на разнообразие. Foals винаги са се отличавали с широката си палитра от звуци, но в този албум бандата се ограничава до много специфичен и ограничаващ вайб. Въпреки това, не можем да отречем, че целта им е изпълнена и албумът е наистина добър в това, което се опитва да постигне. Докато много музиканти издадоха най-интроспективната си музика през пандемията, Foals очевидно са писали тези песни с идеята да се нахвърлят с нетърпение в ръцете на възторжената публика.

7.5/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.