Genesis Owusu – STRUGGLER

Vampire Weekend – Only God Was Above Us

През последните 15 години Vampire Weekend изпробваха редица подходи...

Conan Gray – Found Heaven

Започнал кариерата си като YouTube инфлуенсър, Conan Gray успява...

BEYONCÉ – COWBOY CARTER

При издаването на “RENAISSANCE” през 2022 BEYONCÉ разпали любопитството...

Empress Of – For Your Consideration

На предишните обложки за проекта си Empress Of Lorely...

Kacey Musgraves – Deeper Well

Основната теза на новия албум на Kacey Musgraves е...

Share

Концептуалният албум е начинание, което идва с голяма отговорност и риск за артистите. Твърде лесно е да прекалиш с амбициите си и да изгубиш интереса на слушателя, ако песните ти не са композирани достатъчно добре и не разказват историята с нужната динамика. “The Metamorphosis” на Franz Kafka е тежко литературно произведение, което може успешно да се използва като вдъхновение за концептуален албум в правилните творчески ръце. Инди рапърът Genesis Owusu е повярвал, че е способен да се справи със задачата.

Младият австралиец използва историята на Kafka като основа, за да се преобрази в ролята на хлебарка, бягаща от стъпалото на Бог и бореща се за оцеляване. В “STRUGGLER” Genesis Owusu разчита на референции към Библията, както и на философията на екзистенциализма. Заглавието на албума символизира редица важни борби за артиста – религиозните войни, расизма, конфликта между уличните банди и токсичната любов.

Музикално вторият албум на Owusu надхвърля хип-хоп традициите, подобно на дебюта му и залага на разнообразие от жанрови завои и експерименти. Откриващото “Leaving the Light” поставя обещаващо начало на албума с гръмки барабани и впечатляващи бас линии, напомнящи на авангардната музика на британското трио Young Fathers. Подобен е и подхода във “Freak Boy” и “Balthazar”, но албумът достига кулминацията си, когато Genesis Owusu позволява на мелодичността да си проправи път – “Tied Up!” и “That’s Life (A Swamp)” са динамични диско-фънк композиции, които спокойно биха могли да се наредят до най-добрите предложения в жанра тази година.

Продукцията в тези 11 песни заслужава специална похвала, особено като се има предвид разнообразието от жанрове, с които Genesis Owusu се е ангажирал. Не всеки ден излиза албум, който безпроблемно преминава от клаустрофобични пънк-рок атаки, криещи коментар за хаоса и несгодите, измъчващи обществото днес, към танцувално диско с приятно чувство за ирония. Може би единственият сериозен минус, за който можем да се хванем са текстовете, които са твърде фокусирани до скицирането на главния персонаж, за да стигнат до някакво особено прозрение или поетика. Липсват лирически намигвания към познати поп песни (“I’m tryna break free with a penciled stanza, so are we human or are we dancer?” и “Sodom and Gomorrah, vogue, strike a pose”), но те звучат твърде самоцелно, за да предизвикат особена реакция.

Genesis Owusu е един от най-интересните гласове на австралийската музикална сцена в момента и “STRUGGLER” уверено затвърждава това усещане. Вторият му албум продължава да ни затруднява с дефинирането му като артист. Няма кутия, в която лесно можете да го поставите… а дори и да се опитате, той ще намери начин да се измъкне и да премине към следващото начинание, досущ като хлебарка.

8/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.