Gorillaz – Cracker Island

ZAYN – ROOM UNDER THE STAIRS

Кънтри и фолк едва ли са първите жанрове, които...

Billie Eilish – HIT ME HARD AND SOFT

Последните месеци са особено вълнуващи за любителите на поп...

Sia – Reasonable Woman

Кариерата на Sia започна преди повече от две десетилетия...

WILLOW – empathogen

WILLOW не е от артистите, които се вписват лесно...

Dua Lipa – Radical Optimism

Албумът на Dua Lipa от 2020 г. "Future Nostalgia"...

Share

Изкушаващо е да определим Gorillaz като музикалния отдушник за всички неочаквани електронни звуци, които Damon Albarn не иска да вмести в алтернативните рок парчета на Blur. Това, обаче, би означавало да пренебрегнем гъвкавостта на легендарния фронтмен и богатството на творчеството му. Вярно е, че Blur взривиха Америка с тежките китари на “Song 2”, но години по-рано диско парчето “Girls & Boys” тласна британската група в светлината на прожекторите в други части на света. И докато Gorillaz се появиха с идеята да изследват звуци, които не се вписват в музикалната сфера на Blur, групата от анимационни аватари винаги е знаела как да забие рок парче.

В “Cracker Island” няма да чуете нищо, което прилича на рок. Осмият албум на Gorillaz е вдъхновен от местната сцена в Южна Калифорния, където виртуалната група записва албума. Замислен като логично продължение на “Song Machine, Season One: Strange Timez”, записът се фокусира често върху гостуващите музиканти. Още откриващото заглавно парче носи ДНК-то на фънк виртуоза Thundercat, а култовата Stevie Nicks е интересно допълнение към “Oil”. 

За съжаление, голяма част от другите колаборации наблягат твърде много на таланта на гостите, вместо да го използват като естествено продължение на музикалната визия на Albarn. “New Gold” с Kevin Parker има потенциала да бъде сбъднатата мечта на редица инди фенове, но вместо това звучи повече като песен на Tame Impala, отколкото на Gorillaz, тъй като единствения принос на Damon е скучния bridge. Слънчевият регетон “Tormenta” с Bad Bunny не се вписва по никакъв начин в есенцията на албума и звучи като предвидим трик за привличане на повече streams, предвид глобалната доминация на пуерториканската звезда.

Сред най-добрите парчета в “Cracker Island” са меланхоличното “Silent Running” и внушителните “Skinny Ape” и “Tarantula”, които най-директно препращат към обичайния почерк на Damon Albarn. Още от сега може да предвидим, че това са композиции, които ще развълнуват фестивалните публики през идните сезони. Закриващото “Possession Island” с Beck успява да разчупи формулата с по-мрачния си вайб.

На фона на всичко, което излиза на музикалния пазар “Cracker Island” не е никак лош албум, но това е групата на Damon Albarn. През годините той е демонстрирал постоянно желание да преоткрива себе си и да опитва нови неща. Този път той е решил да остави контрола предимно в ръцете на други фигури и да изживее фантазията си като поп звезда. В резултат на това “Cracker Island” е един от по-слабите албуми на Gorillaz.

7/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.