Hatchie – Giving the World Away

0
118

Дебютният албум на австралийката Hatchie “Keepsake” сблъска захаросаните ѝ вокални хармонии със замечтани синтове и слоеве shoegaze китари. Съвсем очаквано записът бе посрещнат от дрийм поп феновете като ‘манна небесна’, а сравненията с The Sundays, Chapterhouse и My Bloody Valentine не бяха съвсем случайни. Към втория си дългосвирещ проект “Giving the World Away”, обаче, Harriette Pilbeam е подходила с намеренията да докаже, че е нещо повече от това, което вече познаваме.

Темите за любовта, раздялата и всичко по средата, продължава да присъства в музиката на Hatchie, но перспективата е различна – фокусът е върху ‘аз’-ът. 12-те парчета се съсредоточават върху нуждата от самосъхранение и изцеление през трудните времена. Резултатът е значително по-оптимистичен от това, което сме свикнали да очакваме от жанра.

Музиката в “Giving the World Away” също е значително по-динамична от тази в предшественика си. Помощта на Dan Nigro (Olivia Rodrigo, Caroline Polachek), Jorge Elbretch (Sky Ferreira, Japanese Breakfast) и барабаниста на Beach House James Barone вероятно са оказали силно влияние върху постижението на Hatchie. Shoegaze елементите и красивата атмосфера все още са тук, но парчетата са значително по-достъпни и директни. Добър пример за това са химновата “This Enchanted” и “Quicksand”, която някои колеги журналисти сравниха с поп музиката на Carly Rae Jepsen. Особено интересна изненада са готическото чувство в някои парчета, напомнящо на златните години на The Cure и Joy Division, както и индъстриъл атаките в заглавното парче.

На този етап музиката на Hatchie става все по-трудна за жанрови категоризации, но може да бъде лесно описана като специфично настроение и състояние на духа. “Giving the World Away” е доказателство, че Harriette прави нещо повече от редовите любовни песни. И ако досегашното ѝ творчество ви е заблудило, че австралийката разчита твърде много на клишетата, то сега е добър момент да ѝ дадете втори шанс.

7.5/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here