Ibeyi – Spell 31

John Grant – The Art of the Lie

Още през 2010 музиката на John Grant ни спечели...

Normani – DOPAMINE

По време на шестте си години във Fifth Harmony...

Charli xcx – BRAT

През последните месеци "BRAT" се превърна в нещо повече...

AURORA – What Happened to the Heart?

Колко често сте чували някой да нарича звученето на...

NATHY PELUSO – GRASA

В разнообразния свят на поп музиката е изненадващо, че...

Share

Отличителността на близначките Lisa-Kainde и Naomi Diaz бе забелязана още в началото на кариерата им. Веднага след издаването на дебюта им през 2015 година те бяха забелязани от международната публика, от големите звезди (като Beyonce, която работи с тях за “Lemonade”) и подписаха договор с лейбъла XL Recordings. Вторият им проект “Ash” оправда високите надежди и загатна, че Ibeyi са готови да покорят света.

“Spell 31” е различен албум, звучащ повече като mixtape или EP, заради краткото си времетраене и липсата на музикална хомогенност. Това, обаче, не означава, че е разочароващ. Още с откриващото екзотично “Sangorama” става ясно, че двете няма да се ограничат до предвидима формула и ще заложат на неконвенционални структури. Тематично парчетата проследяват връзката на сестрите с техните предци и с духовността. Още интерлюдията “O Inle” след първата песен е молитва към африканския бог на здравето Inle. Заглавието на албума пък е взето от древната египетска Книга на мъртвите.

Любопитен момент е кавъра на легендарното пънк парче “Rise Above” на Black Flag, което Ibeyi твърдят, че така и не са слушали в оригинал до днес. Идентичността и връзката между Lisa и Naomi се превръща в основна тема на най-хитовото и поп парче в албума “Sister 2 Sister”. Вокалните хармонии и запомнящия се текст, скандиращ името на дуото, превръщат парчето в сигурен концертен химн. Колаборациите в “Spell 31” също са интересни. Британският рапър Pa Salieu блести в “Made of Gold”, докато Jorja Smith се губи зад гласовете на сестрите в “Lavender and Roses” и на практика остава незабелязана.

Третият албум на Ibeyi не успява да развълнува така както двата си предшественика, но е далеч от посредствен и е нужна терапия за света през тези предизвикателни времена.

7/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.