Историята на един хит: Bee Gees – How Deep Is Your Love

8 вечни песни, които определят лятото

Музиката не е само запомнящи се мелодии, тя предизвиква...

8 видеоклипа, които дефинират Y2K space-age ерата 

Трудно ще откриете музикални видеоклипове от края на 90-те...

“Like a Prayer” на 35 години: Артистичният триумф на Madonna

През април 1989 е публикувано известното ревю на списание...

Историята на един хит: Diana Ross & The Supremes – Love Child

Музиката от ранните години на Motown Records рядко засяга...

Пет албума, които са елегантна “лебедова песен”

В бурния свят на музиката дори най-емблематичните изпълнители правят...

Share

“Saturday Night Fever” е един доста потискащ филм. Сюжетът му разказва за бруклинския младеж Tony Manero (John Travolta), който е фантастичен танцьор, но животът му е голяма бъркотия. Родителите му не го разбират и подкрепят. Приятелите му не го харесват. В началото на филма е нещастен с работата си, а в края дори няма и работа. Единственото място, където той се чувства добре е на дансинга.

Филмът е един от онези типични за 70-те години character studies за персонажи със сериозни проблеми. Tony Manero прави опит за изнасилване по време на среща. Той стои мълчаливо, докато приятелите му извършват изнасилване. Освен това, той се намесва в гангстерска вражда, основана на расистки възгледи. Междувременно, семейството му е пред разпад. Един от най-добрите му приятели умира пред очите му. Единствения му голям момент на триумф е победата му в танцово състезание, която дори не е честна.

Малко хора, обаче свързват всичко това със заглавието “Saturday Night Fever”. Когато видиш снимката на Travolta в бляскав бял костюм с пръст, насочен към небето, не се сещаш за мрачните детайли от живота на Tony Manero. Вместо това, мислите ти те пренасят в спектакъла на танцовите сцени и музиката на Bee Gees.

“Saturday Night Fever” се превръща в хитов филм, който печели повече от 100 милиона долара (бюджета по създаването му е по-малко от 5 милиона). Но от гледна точка на културно влияние, саундтракът оставя дори по-голям отпечатък върху историята. Албумът продава десетки милиони копия и остава един от 10-те най-продавани албума на всички времена. Благодарение на “Saturday Night Fever” Bee Gees доминират класациите през 1978 година, както малко музиканти преди това – цели четири песни достигат до първо място. Най-странното е, че първата от тях дори не е едно от наистина знаковите парчета, а баладата за финалните надписи.

Когато за първи път чуваме мелодията на “How Deep Is Your Love” в “Saturday Night Fever”, Tony Manero преживява адска нощ. Ченгетата са извадили мъртвото тяло на приятеля му Bobby C от водата под моста Веразано. Tony се качва в метрото и отива в Манхатън, за да се види с момичето, което се е опитал да изнасили няколко часа по-рано. Отива в апартамента ѝ и я пита, дали могат да бъдат приятели. Това вероятно е лоша идея, но тя се съгласява. Именно тогава засвирва “How Deep Is Your Love”.

“Saturday Night Fever” е проект на Robert Stigwood, мениджър на Bee Gees, който преди това е продуцирал филмовите адаптации на “Jesus Christ Superstar” и “Tommy”. Въпреки това, Bee Gees не са част от филма от самото начало. Stigwood ги кара да напишат песни за филма, но те отказват с оправданието, че са твърде заети. Накрая, докато лентата е в постпродукция, те се включват с няколко парчета, написани в рамките на един уикенд. Любопитно е, че го правят без да са гледали филма и да знаят за какво става въпрос в него. Планират “How Deep Is Your Love” за гласа на актрисата Yvonne Elliman, но Robert Stigwood настоява те да изпеят песента. Решението се оказва правилно.

Най-хубавата част от “How Deep Is Your Love” са гласовете на Bee Gees. В онзи момент Barry Gibb се е утвърдил като водещия вокалист в групата, който умее да прави чудеса с фалцета си. В баладата, обаче, и тримата братя изпълняват впечатляващи хармонии с гласовете си. В ръцете на всеки друг музикант “How Deep Is Your Love” щеше да звучи различно. Изпълнена от Bee Gees, песента се превръща в класика за сватби и балове, озарена от Fender Rhodes пиано и софт диско ритъм. В никакъв случай не е най-добрата песен на бандата, но вокалното изпълнение я превръща в успех.

“How Deep Is Your Love” излиза като сингъл през септември 1977 година, три месеца преди излизането на филма “Saturday Night Fever” и става огромен хит точно преди Коледа. Това се оказва перфектния момент. Парчето и филма се допълват перфектно в съзнанието на масовата публика и се превръщат в културно събитие.