Историята на един хит: Usher – U Remind Me

8 вечни песни, които определят лятото

Музиката не е само запомнящи се мелодии, тя предизвиква...

8 видеоклипа, които дефинират Y2K space-age ерата 

Трудно ще откриете музикални видеоклипове от края на 90-те...

“Like a Prayer” на 35 години: Артистичният триумф на Madonna

През април 1989 е публикувано известното ревю на списание...

Историята на един хит: Diana Ross & The Supremes – Love Child

Музиката от ранните години на Motown Records рядко засяга...

Пет албума, които са елегантна “лебедова песен”

В бурния свят на музиката дори най-емблематичните изпълнители правят...

Share

За да процъфти като “изтънчен играч”, човек трябва деликатно да върви по тънка линия. Изтънченият играч излъчва уязвимост, но трябва да остане и секси. Той е неустоим за жените,но загатва и за емоционалната си дълбочина. Usher се откроява като отличен пример за музикант, който майсторски е въплътил архетипа на изтънчения играч. Още от първите си години на сцената американецът усъвършенства занаята на добрия флирт. Неговата персона успява да поддържа доза мистерия и същевременно фино да играе с емоциите.

Известният композитор Manuel Seal обобщава най-добре стратегическото позициониране на Usher на музикалната сцена: “Той не се стреми да е символ на добрината, като Michael Jackson, но не е и твърде лош като Bobby Brown.” Водещият сингъл от неговия албум “8701” – “U Remind Me” (2001) не е най-добрата му песен, но е добър пример за постигането на този баланс. Въпреки че Usher не участва в композирането, песента допълва перфектно неговата персона на изтънчен играч. В текста той отказва да отговори на чувствата на момиче, но успява да го завърти така че да не звучи безчувствено, а загрижено. Думите в “U Remind Me” звучат като изкусен трик от репертоара на професионален сваляч. При песен от такова естество въздействието идва не толкова от историята, а от характера, с който е изпълнена. Usher, без съмнение, успява да я продаде!

Дебютният албум на Usher през 1994 година не постига особен успех – светът тогава не е съвсем готов за млад артист, който пее толкова смело за секс върху хип-хоп бийтове. Всичко обаче си идва на мястото с втория албум “My Way”, който излиза три години по-късно. В него Usher открива характерния си стил, смесващ елементи на R&B и хип-хоп и установява силна връзка с продуцента Jermaine Dupri, който се оказва важен за формирането на звученето. След излизането на “My Way”, Usher изнася множество концерти, подгрява известни артисти като Puff Daddy и Janet Jackson и се изявява като актьор в сериали и филми като “Moesha”, “The Parent’ Hood”, “The Bold and the Beautiful”, “The Faculty” и “She’s All That”.

И все пак процесът по създаването на третия албум на Usher не е особено гладък. Първоначалните планове са той да се казва “All About U” и да излезе в края на 2000 година. Въпреки това, издаването му се отлага многократно. Предвиденият водещ сингъл носи името “Pop Ya Collar” и е продуциран от Kevin Briggs, който тогава работи с групи като TLC и Destiny’s Child. “Pop Ya Collar” постига успех в Обединеното кралство, но се проваля в Америка, след като “изтича” твърде рано онлайн. За щастие, това не предвещава гибел за кариерата на Usher – все пак в онзи момент той има подкрепата на Sony Music и някои от най-известните R&B продуценти. Плановете се променят – албумът излиза под името “8701”, а ролята на водещ сингъл поема “U Remind Me”.

Композиторът Edmund Clement не пише “U Remind Me” специално за Usher, но тя се оказва в ръцете на изпълнителя, който записва няколко различни варианта с различни продуценти, преди да се спре на версията, направена с помощта на Jimmy Jam и Terry Lewis. Всъщност това се оказва и последната песен, продуцирана от тях, която оглавява американските класации, след като продуцентското дуо застава зад редица R&B хитове през 90-те. През годините Jimmy и Terry демонстрират многократно способността си да се адаптират към променящите се тенденции в жанра. “U Remind Me” се отличава значително от синтезаторното фънк звучене на ранните им проекти. Основният им принос към успеха на песента е влиянието, което Terry Lewis оказва върху увереното вокално изпълнение на Usher.

В “U Remind Me” Usher се изживява като жертва на обстоятелствата. Той флиртува с момиче, което поразително прилича на негова бивша приятелка, която го е разочаровала. Изпълнителят изтъква приликите и си дава сметка, че споделянето на тези мисли вероятно ще нарани красавицата. Спомените му, обаче, са толкова силни, че той няма как да пренебрегне емоциите си. Вътрешният му конфликт излиза на повърхността, докато той пее: “I know it’s so unfair to you, that I relate her ignorance to you, wish I knew how to separate the two.” Парчето се разгръща като завладяващ сюжет, който се оказва и идеална възможност за развитието на цялостната персона на Usher. Слушателят се чуди, дали болката на Usher е истинска или той я използва като оправдание, за да се дистанцира от момичето.

В началото на 2000-те R&B музиката претърпява забележима еволюция и много парчета звучат подобно на “U Remind Me”. Непредвидимата креативност, която дефинира жанра през 90-те години бива изместена от по-стандартен подход. Тази промяна в звученето се отразява добре на музиката на Usher, а желанието му да се променя допринася за продължителния му успех на пазара и затвърждаването му като една от водещите R&B фигури на сцената.

Признаваме, че играта на Usher във видеоклипа на “U Remind Me” е впечатляваща. Режисьорът Dave Meyers залага на интересен подход, като предполага, че текстът на песента отразява по-скоро стратегията на Usher по време на срещи, отколкото неговата искрена болка. Във видеото изпълнителят пее думите от текста на различни жени и демонстрира танцовите си умения. В един от най-запомнящите се моменти от клипа Usher симулира сексуален акт върху дърво с провокативни движения, а в друг той съблича коженото си яке, хвърля го в кофа за боклук и се качва с танцова стъпка по стълбище.

Usher е едва на 22 години, когато “U Remind Me” става хит. Парчето изиграва важна роля в израстването му и достига върху на американските класации още преди издаването на албума “8701”, вдигайки значителен шум и подготвяйки сцената за други предстоящи успехи.