Историята на песента “Running Up That Hill” на Kate Bush

8 вечни песни, които определят лятото

Музиката не е само запомнящи се мелодии, тя предизвиква...

8 видеоклипа, които дефинират Y2K space-age ерата 

Трудно ще откриете музикални видеоклипове от края на 90-те...

“Like a Prayer” на 35 години: Артистичният триумф на Madonna

През април 1989 е публикувано известното ревю на списание...

Историята на един хит: Diana Ross & The Supremes – Love Child

Музиката от ранните години на Motown Records рядко засяга...

Пет албума, които са елегантна “лебедова песен”

В бурния свят на музиката дори най-емблематичните изпълнители правят...

Share

Вероятно живееш в пещера, ако все още не си разбрал за сингъла на Kate Bush от 1985 година “Running Up That Hill”, който заживя втори живот в класациите на Spotify и Apple Music през последните дни, благодарение на одобрението от младите поколения. Това възраждане се дължи на присъствието на парчето в четвърти сезон на Netflix сериала “Stranger Things”, който често припомня за култови хитове от ерата на 80-те години.

37 години след като песента достига 3-то място в британската класация “Running Up That Hill” избухва и запознава много млади зрители с творчеството на Kate Bush. Вероятно немалка част от тях ще се потопят в световете на албуми като “Hounds of Love” (1985), “The Kick Inside” (1978), “The Dreaming” (1982) и “The Sensual World” (1989). Историческата резиденция на Bush в Hammersmith Apollo през 2014 година също успя да съживи интереса към музиката ѝ, но аудиторията, която се запознава с певицата сега е съвсем различна.

Издаването на записа “Hounds of Love” през 1985 година до голяма степен преобръща кариерата на английската певица, след като предходника му “The Dreaming” отбелязва разочароващи продажби. С първо място в класацията по продажби във Великобритания, неочаквано популяризиране в САЩ и над един милион продажби до 1998 година, албумът се възприема като най-големият шедьовър в кариерата ѝ до днес.

“Running Up That Hill” открива първата половина на албума, която може да се похвали и с драматичното заглавно парче “Hounds of Love”, както и ударната “The Big Sky” и емоционалната “Cloudbusting”, която е предложението на лейбъла EMI за водещ сингъл. Kate, обаче, се застъпва за “Running Up That Hill” с аргумента, че е по-представителна за звученето на албума.

“С песента исках да обясня, че мъжът и жената не могат да се разберат взаимно истински, защото сме различни по природа. Ако разменим ролите си и носим товара на различния от нас, това ще доведе до по-голямо разбиране”, обяснява Kate пред Richard Skinner в интервю за Radio 1 преди години.

Благодарение на оригиналното видео с интерпретативни танци и запомнящото се изпълнение във вечерното шоу “Wogan” (хит по британската телевизия през 80-те), парчето дава нов старт на кариерата на Bush и обръща вниманието на всички към страхотния албум. Години по-късно десетки изпълнители, сред които Placebo, First Aid Kit и Chromatics, записват кавър версии на песента, но никой не успява да се доближи до въздействието на оригинала.

Любопитното е, че това не е първия път, в който филм или сериал използва “Running Up That Hill”. През 1986 година детският филм на BBC “Running Scared” използва песента в първата си сцена, а съвсем наскоро я чухме и в американската продукция на Ryan Murphy “Pose”.