Историята зад видеото на Kate Bush “Cloudbusting”

публикувано на

|

гледания

и

коментара

Всички знаят за връзката на дебютния сингъл на Kate Bush от 1978 “Wuthering Heights” с класическия роман на Еmily Brontë, но вдъхновението зад друга нейна емблематична песен “Cloudbusting” е по-малко известно. Можете ли да предположите, че сърцевината на този класически момент от историята на поп музиката е връзката на едно момче с баща му – последовател на Freud, избягал от нацистка Австрия в Америка, за да изучава оргазмите?

Ако сте гледали впечатляващия видеоклип на “Cloudbusting”, пуснат преди три десетилетия, ще разпознаете този сюжет. Младо момче, изиграно от Kate с раздърпана перука, се впуска в шеметни приключения с баща си, изигран от Donald Sutherland (който почина преди броени дни). Бащата изгражда колосално оръдие, наречено ‘cloudbuster’, предназначено да контролира облаците и да предизвиква дъжд. Историята претърпява мрачен обрат, когато мъже в костюми отвличат бащата на момчето… точно след като то изважда от джоба на своя баща малка книжка, озаглавена “A Book of Dreams”.

Всичко това звучи като художествена измислица, но всъщност видеото е вдъхновено от истинска история. Написана от Peter Reich и публикувана през 1973, “A Book of Dreams” е изключителна трогателна книга, разказваща за бащата на автора – Wilhelm. Той е интересна и революционна фигура през XX век. През 30-те години Reich-старши застава начело на политическо движение, което се застъпва за прогресивни реформи, които включват легализирането на абортите и хомосексуалността, по-лесния достъп до сексуално образование, адекватни здравни грижи за майките и децата и отпуск за затворниците. Впоследствие Wilhelm избягва от родната си страна при настъпването на нацисткия режим, но неговата основополагаща работа застава в основата на сексуалната революция през 60-те години на ХХ век.

Wilhelm Reich със сина си Peter, 1945

През късните години от живота си, прекарани в Америка, Wilhelm започва да експериментира с различни изобретения. Едно от тях – “Оргонен акумулатор” (метална кутия, за която Wilhelm твърди, че използва сексуалната енергия на пациентите му за предполагаеми здравословни ползи) му носи съдебна присъда от американските власти, вкарала го в затвора, където той умира на 60-годишна възраст. Именно сцената на ареста се превръща в сърцераздирателната кулминация на видеото към “Cloudbusting”.

В откъс от бюлетина на Kate Bush Club от 1985 самата певица разказва за вдъхновението си: “Една книга, на която попаднах преди почти девет години, запали този огън в мен. Тя на практика изскочи от рафта, молейки да бъде прочетена. И когато най-накрая го направих, магията ѝ ме порази. Историята се развива през очите на младо момче, което обожава баща си. За него той е учител, който насърчава свободното мислене. Но жесток обрат на съдбата разделя двамата и оставя момчето напълно безпомощно.”

Описвайки първата си среща с Kate Bush, режисьорът Julian Doyle си спомня, че певицата се е обърнала към него с конкретен сюжетен план. Разговорът им протича спокойно, като Julian с лекота разпознава вдъхновенията на Kate. “Предвидих да подходим към видеото разказвателно, подобно на филм”, разказва в интервю режисьорът. “Сцената, в която Kate изважда книгата подчертава връзката с истинската история, а кадърът с изгрева на слънцето си заслужаваше ранното събуждане. Друг удовлетворяващ момент беше близкия план на Donald, който преминава от усмивка към безпокойство. Когато той завърши сцените си, имах една последна молба – да се отдалечи по слънчевия хълм. Изглеждаше страхотно, когато сваляше якето си.”

Сподели
Тагове

Препоръчваме:

Скенер: Kate Bush

Скенер е рубриката, в която LOUD преобръща дискографията на култов артист или група с богата история. Резултатът е разбор на творчеството и спестено време...

Нелепият феминизъм на Katy Perry в “Woman’s World”

Винаги е вълнуващо да наблюдаваш как някогашна доминираща сила в музиката си връща трона след период на провали. Макар че терминът "завръщане" се използва...

Музикалната утопия на Mad Cool Festival 2024 – репортаж

Последното издание на Mad Cool Festival в Мадрид се оказа сбъдната мечта за много любители на музиката. Съставът на четиридневният фестивал, който продължи от...

Последни публикации

Подобни статии

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here