Jessie Reyez – YESSIE

ZAYN – ROOM UNDER THE STAIRS

Кънтри и фолк едва ли са първите жанрове, които...

Billie Eilish – HIT ME HARD AND SOFT

Последните месеци са особено вълнуващи за любителите на поп...

Sia – Reasonable Woman

Кариерата на Sia започна преди повече от две десетилетия...

WILLOW – empathogen

WILLOW не е от артистите, които се вписват лесно...

Dua Lipa – Radical Optimism

Албумът на Dua Lipa от 2020 г. "Future Nostalgia"...

Share

Jessie Reyez е артист с големи амбиции – също като най-дразнещите съученици в училище, които искат на всяка цена да са най-добрите и най-успешните. Това не означава, обаче, че канадката е готова да следва всеки възможен комерсиален тренд за да мине на следващото ниво. Напротив, досега тя винаги е била вярна на себе си и на принципите си, но едното ѝ око винаги е насочено към бъдещето. Дебютният ѝ албум “BEFORE LOVE CAME TO KILL US” излезе преди две години и надмина всички високи очаквания (вдигнати още с успешните EP-та “Kiddo” и “Being Human In Public”) с болезнени лирически откровения и амбициозния замах, с който Jessie прескачаше от жанр в жанр. 

Дългоочакваният наследник “YESSIE” работи с различни инструменти. Певицата продължава да бъде все така искрена и емоционална в пеенето си, но аранжиментите следват предвидима посока. Вдъхновена от приятелките си Ella Mai и Kehlani, Jessie Reyez e записала един значително по-стандартен R&B албум, който рядко си позволява да направи завой и да избяга от отъпканите пътеки. Именно тогава се раждат страхотни моменти като триумфалния припев на откриващото “MOOD”, ироничната и хаплива балада “MUTUAL FRIEND” и поетичната “BREAK ME DOWN”. 

Настрана от тях, записът звучи хомогенно и някак твърде монотонно, като част от модерните R&B проекти, които са по-подходящи за фон и създаване на настроение. Продукцията е на ниво, но през цялото време оставаме с чувството, че 11-те парчета могат да бъдат надградени и да се превърнат в нещо по-комплексно и оригинално.

В края на краищата, “YESSIE” далеч не е посредствен албум, но не успява да се доближи до спиращия дъха “BEFORE LOVE CAME TO KILL US”. Вероятно Jessie Reyez е в различен период от живота си и предпочита да създава по-лежерна музика и да играе по правилата. Или пък просто става поредната жертва на т.нар. “проклятие на втория албум” и следващия път ще ни изненада с нещо по-грандиозно? Времето ще покаже.

6.5/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.