Jessie Ware – That! Feels Good

Vampire Weekend – Only God Was Above Us

През последните 15 години Vampire Weekend изпробваха редица подходи...

Conan Gray – Found Heaven

Започнал кариерата си като YouTube инфлуенсър, Conan Gray успява...

BEYONCÉ – COWBOY CARTER

При издаването на “RENAISSANCE” през 2022 BEYONCÉ разпали любопитството...

Empress Of – For Your Consideration

На предишните обложки за проекта си Empress Of Lorely...

Kacey Musgraves – Deeper Well

Основната теза на новия албум на Kacey Musgraves е...

Share

Често чуваме, че Gen Z израстват в една ера, лишена от чувственото разбиране на секса, познато на предходните поколения. Всички са твърде заети, пристрастени към телефоните си или тревожни, за да се отдадат истински на сексуалността си. Разбира се, съществуват и други външни фактори за това – пандемията и политическото потискане на автономията над тялото изплуват веднага в съзнанието. 

Историята, обаче, показва, че всеки период на потисничество бива последван от дионисиев трус, при който мъглата се разпокъсва, да речем под формата на безсънни нощи на дансинга под светлините на диско топката. Ню Йорк през 70-те години е добър пример за тази концепция. Необходимостта от временно облекчение от широко разпространената расова и сексуална дискриминация довежда до оформянето на пространство, в което младежите могат да бъдат себе си и да общуват свободно със съмишленици – дискотеката. С други думи, репресивните ери често намират противоотрова в нощния ъндърграунд живот, озвучен от музика, която въплъщава духовната свобода.

Британската певица Jessie Ware e научила уроците си през последните години и познава куиър историята до най-малката подробност. Вдъхновена от миналото, тя успява да възроди диско музиката в най-еманципираната си форма за втори пореден път в албума си “That! Feels Good”. За разлика от Beyonce, Dua Lipa, Lizzo, обаче, музиката ѝ се разпростира отвъд познатите вибрации и се задълбочава в методите на Sister Sledge, The Trammps, P-Funk и Talking Heads. Новият запис е очакваното продължение на “What’s Your Pleasure?”, но успява да надгради с още по-пищни аранжименти, грандиозни мелодии и чувство за хумор.

“That! Feels Good” е поп музика, направена от музикант, който има впечатляващ вкус и усет за това как да съчетае вдъхновенията си умело. Заглавното парче открива албума с хъса на артист, който е наизустил “Remain in Light” на Talking Heads и е успял да съчетае хиперактивните перкусии с духови оркестрации и секси настроение, без да губи идентичността си. До голяма степен, фокусът на парчетата е върху телесното и сексуалната освободеност. Метафори за гърмящи бутилки шампанско се редуват с майката на всички мръсни намеци – перлите. Именно в “Pearls” Jessie Ware успява да извиси гласа си в духа на най-добрите години на Chaka Khan. 

Разбира се, всичко тук “feels good” до голяма степен, защото звучи толкова добре, което е негласно правило за всички албуми, засягащи секс и танци – Madonna, Donna Summer, Kylie Minogue и Roisin Murphy знаят това много добре. Диско максимализма на “That! Feels Good” успява да оживее, благодарение на James Ford, Clarence Coffee Jr, Shungudzo, Danny Parker и Stuart Price. И все пак в ядрото на този музикален триумф е таланта и впечатляващия вокален диапазон на Jessie Ware. Най-запомнящите се рефрени в записа са толкова добри, заради характера, с който певицата ги поднася на слушателите.

Jessie Ware често влиза в ролята на примадона, но зад величието ѝ далеч не липсва съдържание и дълбочина. Доказателство за това са екзистенциализма в “Begin Again“, носталгията в среднотемповата соул балада “Hello Love” и R&B отдъхването в “Lightning”, която напомня за ранното творчество на певицата.

“That! Feels Good” е диско музика, направена през 21-ви век, която отдава почит на легендите в жанра, но никога не прибягва до нелепи клишета. Jessie Ware доказа способността си да твори в тази рамка още в “What’s Your Pleasure?”, но този път британката ни доказва, че има и накъде да я развива… а отвъд чистото забавление се крие мощен афродизиак в музикална форма. А после Gen Z-тата нямали от къде да се учат на чувственост?!

9/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.