Jorja Smith – falling or flying

Vampire Weekend – Only God Was Above Us

През последните 15 години Vampire Weekend изпробваха редица подходи...

Conan Gray – Found Heaven

Започнал кариерата си като YouTube инфлуенсър, Conan Gray успява...

BEYONCÉ – COWBOY CARTER

При издаването на “RENAISSANCE” през 2022 BEYONCÉ разпали любопитството...

Empress Of – For Your Consideration

На предишните обложки за проекта си Empress Of Lorely...

Kacey Musgraves – Deeper Well

Основната теза на новия албум на Kacey Musgraves е...

Share

В гласа на Jorja Smith винаги има меланхолична нотка, дори когато пее за щастието си. В парчето “Make Sense” от новия ѝ албум “falling or flying” тя споделя “A love like this is nothing I have known before”, но в тона ѝ се прокрадва доловима предпазливост, сякаш ѝ е трудно да повярва истински в думите. Това е качество, което я превръща в разпознаваем артист с уникален почерк.

25-годишната британка не е спряла да залива сцената с емоционално R&B, откакто се появи през 2016 година с “Blue Lights” – емблематично парче, коментиращо расизма и полицейското насилие. Успехът на последвалия дебютен албум “Lost & Found” бе последван от поредица локални и международни колаборации с артисти, като Kendrick Lamar, Drake, Burna Boy, Stormzy, Kali Uchis и Ibeyi. 

Въпреки тази продуктивност, вторият дългосвирещ албум на Jorja Smith “falling or flying” излиза чак сега. За да създаде парчетата, тя си тръгва от Лондон и се връща в родния си град Уолсол. Оставила небостъргачите и нощните светлини на градския живот зад гърба си, тя се обръща към старите си приятели от продуцентското дуо DAMEDAME, които ѝ съдействат по актуалния проект. 

На всички ни е ясно, че вторият албум често е трудно начинание, особено когато дебюта ти е успешен. “falling or flying” звучи объркано, сякаш Jorja се опитва да преоткрие себе си и да стъпи отново на краката си. И докато продукцията крие няколко интересни изненади, нивото на songwriting този път не е толкова високо. Търсенето на британката на нови елементи, отвъд баладичната джаз и R&B стилистика на “Lost & Found”, я отвежда в различни жанрове, но въздействието на албума често е възпрепятствано от този подход. Откъдето и да го погледнем, на “falling or flying” му липсва консистентността и емоционалната дълбочина на дебюта.

В най-любопитните моменти в албума Jorja Smith експериментира с поп-пънк (“GO GO GO”), афробийт (“Feelings”), реге (“Greatest Gift”) и клубна електроника (“Little Things”). По-консервативните R&B балади, за съжаление, не блестят със суровата искреност на най-добрите парчета в “Lost & Found”, а по-скоро се изплъзват, без да оставят особено впечатление. Певицата сякаш си дава сметка, че това звучене се очаква от нея и просто се пуснала по течението.

Да лепнем познатия етикет ‘sophomore slump’, известен като ‘провала на втория албум’, на “falling or flying” би изиграло лоша услуга на няколкото добри парчета в записа. Но всички знаем, че Jorja Smith е способна на повече и се надяваме да продължи да опитва.

6/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.