“Let’s ride” или за ролята на автомобилите в музиката на Charli XCX

Новата реалност на любовта в модерната музика

Забравете за грандиозните любовни признания и обещанията, прошепнати на...

Пет качествени албума от април, които може би сте пропуснали

Осъзнаваме, че безкрайния списък от нови издания може да...

5 обложки на албуми, които ни потапят под вода

Преди броени дни Billie Eilish обяви всички подробности за...

Завръщането на електроклаша

Годината е 2024 и носталгията, която дефинира тенденциите в...

Пет качествени албума от март, които може би сте пропуснали

Осъзнаваме, че безкрайния списък от нови издания може да...

Share

Голяма част от феновете и критиците ще потвърдят наратива, че кариерата на Charli XCX се промени рязко през 2016 година с издаването на “Vroom Vroom”. Образът на певицата се трансформира в този на млад иноватор, който най-накрая открива пътя и звученето си. “True Romance” (2013)  я представи на публиката за първи път като инди поп хлапе с големи амбиции, което се вписва идеално в поп пейзажа през онези години. Само година по-късно ударният “Sucker” (2014) я превръща в мейнстрийм звезда. Една от малкото константи от онези времена до днес е ролята на автомобилите в творчеството ѝ.

Дали ще стане дума за “crash my car into the bridge” (в “I Love It”), “blazing through the dark” (в “Break the Rules”), “cute, sexy and my ride’s sporty” (във “Vroom Vroom”) или “rollercoaster ride in the fast line” (в “Unlock It”) колите са ключова емблема в част от най-разпознаваемите хитове на Charli. Като човек, който пее за безкрайни купони и бурни връзки, споменаването на превозните средства, с които стига до различните дестинации, звучи като логично решение за британката. Но Charli не просто споменава колите, а ги превръща във фокуса на песните – сред примерите са “Backseat”, “Porsche”, “White Mercedes” и, разбира се, “Vroom Vroom”.

Както звездата е разказвала в интервюта, дори през най-успешните си периоди, тя има противоречива връзка със самата себе си и често е най-суровия критик. Развитието на образа на колите като мотив в текстовете ѝ отразява тази дуалност. Докато “Number 1 Angel” постави основите за визията ѝ, “Pop 2” заложи на конфликтни чувства, които разчупиха обичайно съвършения имидж за една средностатистическа знаменита фигура. Именно в “Pop 2” колите са символ на емоционално пречупване, а не толкова емблеми на бъдещето. Вече споменатата “Unlock It” сравнява влюбването с “rollercoaster ride in the fast lane”, а “Porsche” коментира финансовия ѝ контрол, дошъл след временен компромис с творческата ѝ свобода. В едноименния “Charli” (2019) колите вече са лишени от статута на бляскави обекти. Ускоряването става един от най-обичайните образи в текстовете, а в “White Mercedes” Charli възпява съжалението си, че не може да владее импулсивността си, използвайки метафората “always been running too fast”.

Дори марките на колите са ключов фактор в разбирането на ролята им в творчеството на певицата. Докато във “Vroom Vroom” и “Pop 2” тя използва повече луксозни брандове, в албума си от 2019 година тя въвлича Toyota Prius – значително по-ежедневен модел, който си кореспондира с емоционалната откровеност в текстовете. Неизбежно колите почти изчезват в албума “how i’m feeling now”, който е създаден в началото на пандемията. Единствената любопитна референция е в парчето “forever” и разкрива един от големите страхове в записа: “I didn’t wanna leave you low, drove the car off the road”.

Дискографията на Charli XCX използва имиджа и влиянието на модерните технологии, за да извлече по-дълбоко значение в човешките връзки и вечното търсене на любов. Текстовете ѝ повдигат въпроса, дали е възможно да се тръгне по нов път, след като финалните бариери на човешкото обвързване са прекрачени.