Lewis Capaldi – Broken By Desire to Be Heavenly Sent

John Grant – The Art of the Lie

Още през 2010 музиката на John Grant ни спечели...

Normani – DOPAMINE

По време на шестте си години във Fifth Harmony...

Charli xcx – BRAT

През последните месеци "BRAT" се превърна в нещо повече...

AURORA – What Happened to the Heart?

Колко често сте чували някой да нарича звученето на...

NATHY PELUSO – GRASA

В разнообразния свят на поп музиката е изненадващо, че...

Share

В една сцена от новия документален филм “Lewis Capaldi: How I’m Feeling Now”, грубият мениджър на шотландския изпълнител признава страховете си относно трудния процес на албума “Broken By Desire to Be Heavenly Sent” и разочароващите демота, които Capaldi продължава да дава на екипа си. “Определено съм всичките си пари в една кошница” заявява мениджърът точно пред него. Дори обикновено невъзмутимият Lewis изглежда изненадан и стреснат. 

Сцената е особено некомфортна и защото този разговор се случва, докато музиканта не е в най-доброто си психично състояние, опитва се да се справи с липсата на вдъхновение, а затягащата хватка на синдрома на Турет го преследва ежедневно.

Не бива да подценяваме и напрежението от високите очаквания след най-продавания албум в Обединеното кралство за 2019 и 2020 година “Divinely Uninspired to a Hellish Extent”. Успешният дебют на Lewis Capaldi успява да запълни празнината в класациите между албумите на Ed Sheeran и го налага като (поредния) мъжки еквивалент на Adele с впечатляващи гласови качества и забавна онлайн персона.

Подобно на Ellie Goudling, която нарече последния си албум “най-малко личния ми албум досега”, Capaldi също публично омаловажи новия си запис “Broken By Desire to Be Heavenly Sent”. Пред The Times той призна, че работата по този проект е повлияла зле върху психичното му здраве. “Мразя да преигравам, но след този албум бих искал да зарежа всичко. Очакванията към мен предизвикаха способността ми да се наслаждавам на творческия процес”, сподели Lewis.

За съжаление, резултатът на всичко това е един предвидим и скучен албум, който играе по очакваната формула. В дебютния си албум Lewis Capaldi звучеше сурово, а гласът му оставаше на фокус, благодарение на обраните инструментали. Идеята в “Broken By Desire to Be Heavenly Sent” е същата, но мелодраматичните вокалните излияния дразнят слуха. “Forget Me” дава начало със значително по-бързо темпо от обичайно и припев, който би се вписал по всяка радио станция на BBC. След парчето, обаче, всяка следваща песен е лишена от каквото и да е артистично въображение и звучи като нещо, което вече сме чували.

Тъжно е, че Lewis Capaldi пропилява таланта си в стремеж да угоди на публиката, която вече така или иначе го е харесала. Доброто изкуство не трябва да звучи чак толкова фалшиво и обсебено от идеята за следване на нивата на комерсиалност на Ed Sheeran.

3/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.