Måneskin – RUSH!

John Grant – The Art of the Lie

Още през 2010 музиката на John Grant ни спечели...

Normani – DOPAMINE

По време на шестте си години във Fifth Harmony...

Charli xcx – BRAT

През последните месеци "BRAT" се превърна в нещо повече...

AURORA – What Happened to the Heart?

Колко често сте чували някой да нарича звученето на...

NATHY PELUSO – GRASA

В разнообразния свят на поп музиката е изненадващо, че...

Share

Въпреки нарастващата глобална популярност на песенния конкурс Евровизия, победителите много рядко постигат успех извън Европа. Затова световните завоевания на италианската рок банда Måneskin, която заля света с редица viral хитове,  е голяма изненада за всички. В първия си албум на английски език “RUSH!” Damiano David и компания се сработват с доказани поп ветерани като Rami Yacoub и Max Martin. Ако това ви звучи като типичната ‘sell-out’ история – no worries, Måneskin продължават да си звучат като Måneskin, а съдържанието е точно толкова провокативно, че да ги държи леко встрани от мейнстрийм вълната, но и да привлече внимание.

“RUSH” излиза в ключов момент, в който италианците се радват на нарастващ интерес от фестивалните публики, а медиите ги свързват с възраждането на класическото рок звучене. Разбира се, под въпрос стои продължителността на цялата тази истерия, но в новия си албум Måneskin доказват, че са готови да положат нужния труд, за да не се превърнат в бързо забравени еднодневки.

Ако сте запознати със звученето на бандата, не би следвало да очаквате нещо особено оригинално в звученето “RUSH!”. Макар и Måneskin да не пренаписват музикалната история, през 2023 година те предлагат една бомбастична колекция от 17 надъхващи парчета, част от които ще си запявате дни наред. “BABY SAID” и “FEEL” със сигурност ще се превърнат в концертни хитове. Рефренът на “BLA BLA BLA” е на ръба да се превърне в нещо дразнещо, но успява да избухне в стойностен финал, а “KOOL KIDS” излиза извън границите на очакваното с минималистична пънк агресия ала IDLES. Най-силният удар в “RUSH!”, обаче, е италоезичната резачка “LA FINE”, която критикува политическата ситуация в родната им страна.

За съжаление, “RUSH!” не успява да постигне добър баланс в езиците на текстовете. Песните на италиански са едва три и са обединени в една и съща част на албума, което ги отделя значително от внушението на представеното преди тях. Поредицата от по-рано издадените сингли “MAMMAMIA”, “SUPERMODEL” и “THE LONELIEST” на края на tracklist-а също не е най-добрата идея и създава усещането за маркетингов трик, по-скоро целящ да повиши streaming статистиките, отколкото да ги впише в контекста на албума.

Māneskin трябва да работят още, за да създадат съвършен рок албум, но “RUSH!” си върши работата добре и доказва, че италианците знаят добре кои са и какво искат да постигнат. Песните от записа най-вероятно ще се превърнат в саундтрака на незабравими концертни преживявания през предстоящите сезони, а именно на сцената внушението на групата достига най-високи измерения.

7.5/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.