“Не трябва да спираме да преследваме още по-високи цели” – интервю с Hayes & Y

Новата реалност на любовта в модерната музика

Забравете за грандиозните любовни признания и обещанията, прошепнати на...

Пет качествени албума от април, които може би сте пропуснали

Осъзнаваме, че безкрайния списък от нови издания може да...

5 обложки на албуми, които ни потапят под вода

Преди броени дни Billie Eilish обяви всички подробности за...

Завръщането на електроклаша

Годината е 2024 и носталгията, която дефинира тенденциите в...

Пет качествени албума от март, които може би сте пропуснали

Осъзнаваме, че безкрайния списък от нови издания може да...

Share

На българска земя рядко се случват интересни събития като успехите на Hayes & I – инди рок банда на световно ниво, която завладя международната публика. Преди броени дни момчетата, които започват да свирят заедно още през ученическите години, издадоха дебютния си албум “Press. Go. Move. Slow”. Свързахме се с Благослав Анастасов (вокали и китара) и Радослав Лозански (китара), за да си поговорим за процеса по създаването на проекта и върховете, които им предстои да покорят.

Поздравления за издаването на дебютния дългосвирещ албум “Press. Go. Move. Slow.”! Как се чувствате сега, когато албумът е факт?

Благо: Благодарим! Аз лично се чувствам удовлетворен, но и по-амбициран от всякога. Работата по албума ми хареса много и знам какво следва. Няма да чакате толкова дълго за втория.

Радо: Много сме доволни от албума. Той е резултат на естественото развитие на групата ни. Не искахме да прибързваме с първия ни дългосвирещ запис, а да действаме стъпка по стъпка. Чувстваме го като ново начало за бандата, който ще ни даде повече увереност занапред.

Какво се промени от началото досега?

Благо: Страшно много неща се промениха – ние като хора и музиканти, групата като звук и облик, начинът, по който създаваме музика също. Имаме много повече опит и чувствам, че знаем какво е нивото, на което трябва да отговаря всяка песен. От нас зависи да не падаме под него.

Радо: Целта ни винаги е била да не стоим на едно място, а да опитваме нови неща. Предизвикателствата, които си поставяме сами в песните ни помагат да се развиваме и да променяме звука и облика на бандата.

В момента къде прекарвате дните си? Лондон или България?

Благо: Аз живея в Манчестър от няколко години. Денис е в Хелзинки, а Радо и Иво са в София. Когато се събираме заедно, обикновено е в София. След няколко дни ще го направим за репетиции за концерта ни в Букурещ.

Снимка: Мария Байчева

Как се отрази пандемията върху живота ви като музиканти и хора? С какви хобита се разнообразявахте?

Благо: Не се отрази прекалено драматично на моя, за което съм благодарен. И преди пандемията се стараех да прекарвам максимално много време вкъщи – в домашното ми студио.

Радо: При мен ситуацията беше по-различна и се наложи да се прибера в София, но за щастие това не се отрази драматично на групата. В личен план се опитвам да наблягам на спорта и музиката, разбира се.

Как обичайно протича процеса около създаването на една песен на Hayes & Y?

Благо: Започва от мен. С всяка песен е различно. Възможно е да я покажа на другите в много семпъл аранжимент, а понякога и в много богат. След това започваме да обсъждаме, и ако ни харесва, всеки търси с какво може да допринесе за завършването ѝ. Когато сме напълно готови с аранжимента, аз се захващам да пиша текст и след това записваме инструментите си.

Радо: Наистина всяка песен намира своя път още по време на създаването ѝ. Подходът варира, но се опитваме да следваме тази рамка, в която оформяме аранжимента заедно, както и други решения по структурата и продукцията.

Как се роди идеята зад заглавието на албума и заглавното парче?

Благо: По чиста случайност. Докато пишех песента търсех четири думи, които да паснат в припева. Видях тези в един документ за работата на приятелката ми. Обичам да вкарвам случайни неща и съвпадения в музиката ни. На всички толкова им хареса, че избрахме да е име и на албума.

Кои са основните теми, които засягате в записа?

Благо: Основната тема за мен беше уединението. Понякога предпочитаме да живеем в наш си “балон” – изкуствената среда с любими хора, с които бягаме от реалността, която не ни харесва.

Разкажете ми за artwork-а на албума.

Благо: Той е творение на София Добрева Nolita, която работи по всички наши неща от доста години насам. Тя е и мой партньор в живота и за мен е страхотна привилегия, че имам такъв артист на една ръка разстояние.

Артуърк – София Добрева

Кои са артистите и групите, които ви вдъхновяват?

Радо: Мисля, че по време на създаване на песни и записи взимаме вдъхновение от много различни места, предвид, че имаме разнообразна палитра от артисти, които слушаме. Особено важни са The 1975, U2, Arcade Fire и Wolf Alice.

Благо: Артисти, които ме вдъхновяват са приятелката ми София, Paul Simon, Yves Klein, Martin Scorsese, Perfume Genius, Tame Impala. Учил съм се от Остава, Ангел Каспарянов (Me and My Devil), Димо Стоянов (P.I.F.).

Любимите ви албуми от 2022 година?

Благо: “Ants From Up There” на Black Country, New Road и “Wet Leg” на Wet Leg.

Радо: Моят хайлайт на годината определено е албумът на Kendrick Lamar “Mr.Morale & The Big Steppers”, последван от “Never Let Me Go” на Placebo.

Кой е най-важният урок, който научихте в кариерата си досега?

Радо: Да посрещаме всички успехи, които постигаме смирено и да не ги приемаме за даденост. Работили сме много за всичко, което ни се е случило и не трябва да спираме да преследваме още по-високи цели.

На 1 декември ще направите най-големия си концерт досега в зала 3 на НДК. Какво да очакваме от събитието?

Благо: Гледаме на този концерт като на пик в нашата кариера и искаме и хората да си тръгнат с това мнение.

Радо: Искаме всичко да е перфектно и да поднесем на хората най-добрият ни концерт досега. Ще е перфектен завършек на една много силна и ползотворна година за Hayes & Y.

Слушайте “Press. Go. Move. Slow.” в Spotify и Apple Music. Билети за концерта на 1 декември в зала 3 на НДК може да купите тук.