Pale Waves – Unwanted

0
80

След като избягаха тактично от 80-тарските влияния на мрачния дебют “My Mind Makes Noise” в поп-пънк наследника “Who Am I” Pale Waves така и не успяха да тръгнат на турне. Виновна беше пандемията, разбира се. Затова Heather Baron-Gracie и компания се затварят отново в студио и записват парчета, които целят да пресъздадат енергията на концертната зала и да напомнят за едни по-надеждни времена. Звученето е логично продължение на предшественика с една идея по-шумни китари и енергични барабани.

Вокалистката наскоро сподели: “Вече не е нужно да се вписваме в определени рамки. Не е нужно да се извиняваме за това, което сме. Едва ли ще се променим, само защото някой ни казва, че трябва.” Подобно смело изявление ни изпраща директно в годините, през които широките дънки, скейтовете и пиърсингите бяха униформата на аутсайдерите.

Pale Waves далеч не са единствените, които се вдъхновяват от поп-пънк вълната. Приятелката им Beebadoobee разчита на точно тази естетика, за да оцвети измислените си цветове, Willow пък използва настроението на жанра, за да коментира тревожността си. Този месец дори мейнстрийм поп звездата Demi Lovato се завърна с модерен поп-пънк запис, който вля свежа енергия в творчеството ѝ. В сравнение със споменатите артисти “Unwanted” звучи една идея по-сухо и предвидимо, но въпреки това навярно ще успее да си извоюва място на сцената.

За щастие, записът не разчита единствено на тийн носталгия, а коментира и актуални теми, обръщайки специално внимание на ЛГБТ+ феновете им (“Clean”) и въпросът за психичното здраве (“Numb” и “The Hard Way”). Не толкова убедителни са “You’re So Vain” и закриващото “So Sick (Of Missing You)”, които директно копират почерка на Avril Lavigne и Sum 41.

Pale Waves винаги са били обвинявани от критиците в това, че разчитат твърде много на влиянията си. Склонни сме да се съгласим. “Unwanted” едва ли ще промени това, но това далеч не го прави посредствен, въпреки че едва ли ще бъде запомнен като знаков проект за възраждането на поп-пънка.

6/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here