Paramore – This Is Why

ZAYN – ROOM UNDER THE STAIRS

Кънтри и фолк едва ли са първите жанрове, които...

Billie Eilish – HIT ME HARD AND SOFT

Последните месеци са особено вълнуващи за любителите на поп...

Sia – Reasonable Woman

Кариерата на Sia започна преди повече от две десетилетия...

WILLOW – empathogen

WILLOW не е от артистите, които се вписват лесно...

Dua Lipa – Radical Optimism

Албумът на Dua Lipa от 2020 г. "Future Nostalgia"...

Share

Още от гимназиалния драматизъм на “Misery Business” гневът играе основна роля в музиката на Paramore. Тази емоция намира убежище и в “This Is Why”, черпейки от натрупания политически и социален гняв през последните пет години. Накратко, шестият албум на Hayley Williams, Zac Farro и Taylor York обобщава тревожността и огорчението на хора, които продължават да оцеляват в трудното съвремие за трето поредно десетилетие. 

Още първите четири парчета ни заливат като музикална сюита, описваща чувствата, които опознахме твърде добре от началото на пандемията насам върху денс пънк инструментали в духа на Talking Heads. “The News” описва вредното въздействие на 24-часовия медиен цикъл, заглавното “This Is Why” засяга темата за социалното разделение, а “C’est Comme Ça” – липсата на контрол над хаоса. 

Втората половина на албума набляга на по-експериментален подход с пост-пънк, инди рок и shoegaze елементи. На първо слушане този завой изненадва и предава очакванията, поставени от синглите, но благодарение на него албумът се разгръща още по-впечатляващо и утвърждава постоянната еволюция на Paramore. Hayley Williams и компания винаги са знаели как да правят интересни музикални завои, но причината да израстват с всяка нова ера е липсата на самоцел в жанровите промени. Добро доказателство за това са “You First”, “Figure 8” и “Thick Skull”. 

Композициите в “This Is Why” ясно подчертават развитието на Paramore от разцвета на емо вълната досега. Въпреки спорадичните препратки към онази по-сурова и първична енергия, те имат повече общо с алтърнатив поп звезди като HAIM, Alanis Morissette и Fiona Apple, отколкото със съвременниците им от Fall Out Boy и Panic! At The Disco. Съвсем естествено бихме могли да сравним прогреса на Hayley с този на Taylor Swift (за която групата ще подгрява след един месец) – и двете певици израстват в светлината на прожекторите и разгръщат първоначалната си фасада, за да разкрият неподозирана емоционална дълбочина.

Забележително е, че изобщо стигнахме до този момент, в който след толкова вътрешни борби и промени в състава, Paramore са едно от най-уважаваните имена на своето поколение. “This Is Why” потвърждава за пореден път безграничните търсения на групата и оставя отпечатък с някои от най-смелите решения, които са взимали до този момент. 

8.5/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.