Poppy – Zig

John Grant – The Art of the Lie

Още през 2010 музиката на John Grant ни спечели...

Normani – DOPAMINE

По време на шестте си години във Fifth Harmony...

Charli xcx – BRAT

През последните месеци "BRAT" се превърна в нещо повече...

AURORA – What Happened to the Heart?

Колко често сте чували някой да нарича звученето на...

NATHY PELUSO – GRASA

В разнообразния свят на поп музиката е изненадващо, че...

Share

През последните години Poppy се впусна в смело изследване на по-тежки жанрове – от индъстриъл метъл до гръндж и пънк поп. Нейната творческа гъвкавост не познава граници и новият албум “Zig” е поредното доказателство за това. Музиката този път е завой към алтернативния поп, китарите са заменени със синтове, а барабаните – с бийтове и електронни лупове.

11-те композиции в “Zig” са значително по-поп от познатото звучене на последните ѝ албуми “Flux” и “I Disagree”, но не бихме ги сравнили със сладникавия вайб на по-ранното ѝ творчество. Четирите сингъла, които чухме преди излизането на “Zig” – клаустрофобичната “Church Outfit”, клубната “Knockoff”, суровата “Hard” и танцувалната “Motorbike” са представителна извадка, но албумът крие още изненади. “What It Becomes” се разгръща до мелодраматична кулминация, акустичната “Linger” носи необичайно скандинавска атмосфера, а “Prove It” слага ударен край на краткия албум. За съжаление, парчета не всички парчета успяват да задържат това ниво – “Flicker” и “1s +0s” бледнеят и звучат доста по-повърхностно.

Наскоро Poppy сподели в интервю, че обича да поема рискове и да създава музика, която предизвиква противоречиви реакции. Опитите ѝ с електронната музика вероятно ще поляризират не само феновете ѝ, но и алтернативната сцена като цяло. Въпреки че има опит със интпопа и използването на електронни елементи, вниманието към детайла и аранжиментите в “Zig” бележат значителен скок от първите издания на певицата “Poppy.Computer” и “Am I a Girl?” Въпреки че сравняването на Poppy с други изпълнители винаги е било предизвикателство, определени части на албума напомнят за по-тежките парчета на Halsey и дори за уязвимостта на Radiohead.

Уверените лирики пък сякаш са вдъхновени от края на болезнена връзка или от фрустриращите динамики в музикалната индустрия. Въпреки това, често думите на Poppy звучат повече като позьорство, отколкото дълбоко интроспективни. Например, в “Church Outfit” тя твърди: “Life is a commercial for death, anger is something I work to manifest”, но липсват впечатляващи подробности, които да придадат повече плътност на темата за бунта. Силно изключение е гневното сбогуване с бивш в “What It Becomes”, където Poppy звучи истински застрашително.

В ръцете на друг артист тази рязка трансформация от метъл в електронен поп може да се възприеме като стъпка в грешната посока. Но умението на Poppy да съчетава различни жанрове издига петия ѝ албум до ниво, което вероятно ще задоволи и по-претенциозния слушател. “Zig” е поредното парче от недовършения пъзел на звездата, който вероятно ще продължи да изненадва с неочаквани форми и цветове през следващите години.

7.5/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.