Red Hot Chili Peppers – Unlimited Love

ZAYN – ROOM UNDER THE STAIRS

Кънтри и фолк едва ли са първите жанрове, които...

Billie Eilish – HIT ME HARD AND SOFT

Последните месеци са особено вълнуващи за любителите на поп...

Sia – Reasonable Woman

Кариерата на Sia започна преди повече от две десетилетия...

WILLOW – empathogen

WILLOW не е от артистите, които се вписват лесно...

Dua Lipa – Radical Optimism

Албумът на Dua Lipa от 2020 г. "Future Nostalgia"...

Share

Повечето от нас свързват златните години на Red Hot Chili Peppers с приноса на китариста John Frusciante, който има основна роля за ‘breezy’ калифорнийския вайб на рок звученето им. Не е тайна, че личното преживяване на Frusciante с групата е бурно и изпълнено с противоречиви емоции. През дългогодишната им кариера той напуска състава два пъти – най-скоро през 2009 година след турнето към успешния им двоен албум “Stadium Arcadium”.

Завръщането му на фронтова линия в 12-тия запис “Unlimited Love” очаквано предизвика хайп в цялата музикална индустрия. Несъмнено е удоволствие да чуем отново обичания китарист зад инструмента си след цяло десетилетие, прекарано в експерименти с електроника. Освен с Frusciante, Red Hot Chili Peppers работят отново и с продуцента Rick Rubin, който стои зад всеки запис на групата от “Blood Sugar Sex Magik” (2011) до “I’m With You” (2011). 

Това, което получаваме като резултат е винтидж RHCP – мелодичен и разнообразен албум, който е една идея твърде дълъг и би спечелил от малко editing. Налице е рефлективното настроение на “Californication”, както и амбицията на “Stadium Arcadium”. Мрачното откриващо парче “Black Summer” задава настроението подобаващо, посвещавайки тематиката си на горските пожари, опустошаващи Калифорния, както и родната страна на басиста Flea Австралия. Други запомнящи се парчета са “Aquatic Mouth Dance” със суровия си фънк и изненадващата брас секция и баладата “Veronica”, която спокойно може да заеме мястото си до класики като “Californication”, “By The Way” и “Snow (Hey Oh)”.

В “Unlimited Love” липсват иновации – всяко решение звучи като извадено от наръчник за това как оперират Red Hot Chili Peppers обичайно. Така музикантите се заиграват със сантиментите на голяма част от феновете им, но и попадат в графата успешни групи, които се опитват да оправдаят носталгията на хората, без да се превърнат в пародия на самите себе си. Anthony Kiedis и компания са наясно с факта, че вече са записали музиката, с която ще останат запомнени, но въпреки това се опитват да поддържат едно достойно ниво. Може да се каже, че са се справили. 

“Unlimited Love” е компетентен проект, а Red Hot Chili Peppers така и не успяват да се изложат, макар и да са далече от върховете си. И все пак е невъзможно да игнорираме реалността, че музикантите вече са мъже на възраст, които се опитват да играят по правилата на младите.

7/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.