Regina Spektor – Home, before and after

ZAYN – ROOM UNDER THE STAIRS

Кънтри и фолк едва ли са първите жанрове, които...

Billie Eilish – HIT ME HARD AND SOFT

Последните месеци са особено вълнуващи за любителите на поп...

Sia – Reasonable Woman

Кариерата на Sia започна преди повече от две десетилетия...

WILLOW – empathogen

WILLOW не е от артистите, които се вписват лесно...

Dua Lipa – Radical Optimism

Албумът на Dua Lipa от 2020 г. "Future Nostalgia"...

Share

Всички познаваме сюжета – инди режисьор, създал чудеса с по-малък бюджет, получава възможност да реализира блокбъстър. Новият албум на Regina Spektor е музикалния еквивалент на това. Нюйоркчанката с руски корени изгрява на сцената в началото на века с оригинални пиано парчета, които ѝ осигуряват престижни концертни участия и дует с The Strokes. Две десетилетия по-късно осмият ѝ студиен проект “Home, before and after” е решен да я изстреля в друго съзвездие.

Този път Regina си партнира с редица големи имена в музикалната индустрия, но заради пандемията записва партиите си сама в преустроена църква в северната част на Ню Йорк, а оркестралните партии са записани на по-късен етап в Северна Македония. Песните в “Home, before and after” са значително по-сериозни и драматични и избягват характерния инди-поп вайб на предните два записа. Също така те съдържат някои от най-амбициозните идеи на певицата. Въпреки че лесно бихме могли да проследим фолк корените на Spektor от някои песни, експериментални избухвания като “Up The Mountain” и “Spacetime Fairytale” изцяло променят траекторията на творчеството ѝ.

Освен че е една от най-енергичните песни в албума, “Up The Mountain” залага на ексцентричен изказ в духа на късната Fiona Apple. Непредвидимият аранжимент би паснал перфектно в шедьовъра “Fetch the Bolt Cutters” или евентуалното му продължение. Междувременно “Spacetime Fairytale” е почти 9-минутен епос, разгръщащ се като класическа симфония и предизвикваща традициите на поп жанра. Вълнуваща е и поетичната “Loveology”, в която Regina разсъждава за красотата на човешкото общуване и намирането на утеха в други хора.

Не всички парчета държат това високо ниво, но комбинацията от простота и сложност, тъга и вяра, думи и звуци, превръщат “Home, before and after” в достойна нова страница в кариерата на Regina Spektor. Записът гради върху вече разпознаваемия ѝ стил и едновременно с това поема по интересни нови пътища.

8/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.