Реклама на Calvin Klein с FKA twigs получи цензура

публикувано на

|

гледания

и

коментара

Преди дни Британският орган за рекламни стандарти (ASA) предизвика противоречие, след като се произнесе срещу реклама на Calvin Klein с участието на FKA twigs. Снимката на певицата, покрила част от голото си тяло с дреха на CK, е част от кампания, изследваща контраста между уязвимостта и силата на женската голота.

Решението рекламата да бъде цензурирана породи буря от критики, осъждащи двойния стандарт в отношението към голотата. FKA twigs, известна със смелата си артистичност, отговори разпалено на решението в Instagram:

“Не виждам “стереотипния сексуален обект”, който твърдят че съм. Виждам красива цветнокожа жена, чието могъщо тяло е преодоляло повече болка, отколкото можете да си представите. В светлината на други минали и настоящи кампании от този характер, не мога да премълча това, че виждам двойни стандарти. Затова ще бъда ясна… Гордея се с тялото си и изкуството, което създавам с него. Смятам, че то е на нивото на жени като Josephine Baker, Eartha Kitt и Grace Jones, които са наложили различно ниво за това как може да изглежда една овластена жена, която притежава и уникална чувственост. Благодаря на CK, Mert и Marcus, които ми позволиха да изразя точно това, което исках!”

Голотата и женското тяло винаги са играли важна роля в изкуството на twigs. В емблематичния ѝ видеоклип към баладата “Cellophane” тя се движи с олимпийска прецизност по пилон и предизвиква страхопочитание, докато се движи нагоре към небесата. Тялото ѝ е фокуса на видеото, едновременно силно и уязвимо. На фона на широко разпространената история за сексуалното насилие и малтретиране, което е понесла от актьора Shia Labeouf, е важно да познаваме контекста за това как FKA twigs решава да използва тялото си.

В кампанията на Calvin Klein британската певица използва голотата като средство, за да демонстрира сила и да ни напомни, че нейното тяло е триумфирало над болката. Фиаското с ASA отразява един по-дълбок проблем с несправедливата цензура срещу артистите.

Сподели
Тагове

Препоръчваме:

Скенер: Pulp

Създадените през 1978 Pulp от Шефилд безспорно са легенди на британската рок сцена. Макар че първите им албуми не успяват да постигнат особен успех,...

Normani – DOPAMINE

По време на шестте си години във Fifth Harmony Normani често оставаше в сянка. Но когато през 2018 групата се разпадна, красавицата се превърна...

AURORA – What Happened to the Heart?

Колко често сте чували някой да нарича звученето на AURORA “неземно”? Не е случайно - първите четири албума на норвежката певица се открояват като...

Последни публикации

Подобни статии

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here