The National – Laugh Track

ZAYN – ROOM UNDER THE STAIRS

Кънтри и фолк едва ли са първите жанрове, които...

Billie Eilish – HIT ME HARD AND SOFT

Последните месеци са особено вълнуващи за любителите на поп...

Sia – Reasonable Woman

Кариерата на Sia започна преди повече от две десетилетия...

WILLOW – empathogen

WILLOW не е от артистите, които се вписват лесно...

Dua Lipa – Radical Optimism

Албумът на Dua Lipa от 2020 г. "Future Nostalgia"...

Share

Името на The National стана синоним за едно от най-бавните изкачвания по стълбичката на инди рок ешелоните. Благодарение на големия принос на мултиинструменталиста Aaron Dessner към албумите на Taylor Swift “folklore” и “evermore”, както и на Еd Sheeran-ския “Subtract”, днес бандата от Охайо се радва на по-голяма популярност от всякога. 

Новият “Laugh Track” бе обявен като “surprise release” и допълнение към “First Two Pages of Frankenstein”. По-рано тази година Aaron Dessner сподели пред музикалното списание NME, че с колегите му са композирали над 25 песни, но е уверен в избора на 11-те, които са избрани за “First Two Pages…”. Само два месеца по-късно бандата започна да открива концертите си с парчето, което слага финал на “Laugh Track” – “Smoke Detector”. Финалната версия пресъздава успешно суровата енергия на живото изпълнение, а изпълнението на Matt Berninger е все така ярко и запомнящо се.

Настрана от “Smoke Detector”, “Laugh Track” се разгръща подобно на “First Two Pages of Frankenstein” с интроспективно настроение и флуидни аранжименти. Текстовете на Matt продължават да дълбаят в темите за депресивната изолация и разпада на взаимоотношенията. Phoebe Bridgers се появява отново с бек вокали в заглавното парче, а “Crumble” е поетичен дует с дъщерята на Johnny Cash – Roseanne. Основната разлика в звученето е изпълнението на барабаниста Bryan Devendorf, който е заменил електронните drum машини с физически комплект барабани. Партиите му подчертават интензитета на идеите, особено в парчета като “Turn Off the House” и “Space Invader”. Липсва блокбъстър момент като дуета с Taylor Swift “The Alcott”, но композиционното начало и детайлите в продукцията са все така забележителни.

Лирическите герои на Matt Berninger в “Laugh Track” обитават обезпокоителни гранични зони и разказват битието си, сякаш отделени от собствените си тела. “Space Invader” е лавина от несигурни “what ifs”, която достига шумна инструментална кулминация, звучаща като музикална паник атака. Протагонистите в “Alphabet City” и дуета с Bon Iver “Weird Goodbyes” отчаяно търсят силни емоции, но не могат да намерят изход от анестезирано състояние. Вече споменатата “Smoke Detector” излиза извън рамките и ни залива с абстрактна поезия в духа на The Velvet Underground.

Въпреки че мнозина ще разгледат “Laugh Track” като проект с B-Sides или “deleted scenes”, албумът стои повече от достойно в дискографията на The National. Музиката в него е стойностно допълнение към внушението на “First Two Pages of Frankenstein”, но щади емоциите ни по-малко и атакува с различна прецизност.

8/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.