The Weeknd – Dawn FM

Vampire Weekend – Only God Was Above Us

През последните 15 години Vampire Weekend изпробваха редица подходи...

Conan Gray – Found Heaven

Започнал кариерата си като YouTube инфлуенсър, Conan Gray успява...

BEYONCÉ – COWBOY CARTER

При издаването на “RENAISSANCE” през 2022 BEYONCÉ разпали любопитството...

Empress Of – For Your Consideration

На предишните обложки за проекта си Empress Of Lorely...

Kacey Musgraves – Deeper Well

Основната теза на новия албум на Kacey Musgraves е...

Share

Блясъкът на поп музиката от 80-те се превърна в такова вдъхновение през последните години, че от един момент започна да звучи не като носталгично възраждане, а чиста комерсиална експлоатация на поредния тренд. The Weeknd познава добре стилистиката на тази вълна и се възползва успешно от нея в последните си албуми – мега хитът “Blinding Lights” от “After Hours” е най-очевидния, но не и единствен пример за това.

По-малко от две години след последния дългосвирещ запис Abel Tesfaye ни поднася “Dawn FM” – първото му издание, композирано след началото на пандемията, оказала несъмнено влияние върху изкуството. Наскоро артистът сподели пред журналисти, че преди да създаде този албум, той е работил върху далеч по-мрачен и тъжен запис, вдъхновен от социалната криза в САЩ, но в крайна сметка е решил, че света в момента се нуждае най-вече от положителна енергия и фантазия.

Ако предният запис е за часовете след полунощ, то сега зората е на хоризонта.

Концептуално “Dawn FM” е продължение на предшественика си и намира The Weeknd на кръстопът в поредната си антиутопична вселена. От описанията на музиканта и измислената радио станция, водена от самия Jim Carrey, научаваме, че албумът се развива в реалността на чистилището, където лирическият герой успява да стигне до нови нива на самосъзнание. Признавайки грешките си от миналото, той се оглежда в нихилистичните си тенденции и разсъждава върху опозицията ‘светлина-мрак, докато смъртта продължава да чака на една ръка разстояние.

Въпреки мрачните текстове, в “Dawn FM” Abel изоставя меланхолията от ранното си творчество, която продължи да се промъква до “After Hours” и я заменя с по-жизнен звук, напоен с лъскави синтезатори и бийтове, които биха звучали съвсем на място на дансинга в някой ретро клуб през 80-те или 90-те. Далеч не може да си говорим за преоткриване – напротив, формулата е крайно позната и предвидима.

The Weeknd залага на това, с което постигна най-големите си комерсиални успехи досега. 

Сред най-успешните композиции този път са “How Do I Make You Love Me?”, “Best Friends” и “Less Than Zero”. За съжаление, на моменти се усеща липсата на онова особено макабрено чувство от “After Hours”, което го направи далеч по-комплексен от новия проект. Едно, обаче, не може да отречем – “Dawn FM” може да се похвали със страхотна продукция, дело на Oneohtrix Point Never, Max Martin, Swedish House Mafia, DaHeala и Calvin Harris. Инструменталите просто звучат скъпо и изпипано и са истинско удоволствие за слуха. 

7.5/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.