Vampire Weekend – Only God Was Above Us

публикувано на

|

гледания

и

коментара

През последните 15 години Vampire Weekend изпробваха редица подходи и стилове, но в същността си оставаха разпознаваеми. Въпреки че артистичните експерименти понякога рискуват да разводнят последователността в пътя на един артист, случаят с Ezra Koenig (движещата сила зад проекта) не е такъв. През ефирния чеймбър поп на “Modern Vampires of the City” и безгрижните софт рок хоризонти на “Father of the Bride”, отличителната идентичност и есенция на композитора си оставаха в ядрото на изданията, въпреки разнообразието от звуци в непредвидимите аранжименти.

В “Only God Was Above Us” Vampire Weekend навлизат в екзистенциални размишления за смъртността и вечната сянка на родния Ню Йорк върху начина, по който преживяват глобалните новини. Заглавието на албума е вдъхновено от цитат на страниците на New York Daily News от оцелял в самолетна катастрофа на полет 243 на Aloha Airlines през 1988. След основно соловото издание “Father of the Bride”, групата отново е в пълен състав – барабанистът Chris Tomson и басистът Chris Baio присъстват в записите, а бившият им член Rostam Batmanglij също е бутнал рамо с гост партии. 

По време на петгодишната пауза между албумите Ezra Koenig се е отдал на спокоен живот и качествено време със съпругата си и малкия им син. Част от песните са написани по време на пътуванията ми до Лондон и Токио, но въпреки това “Only God Was Above Us” е основно картина на Ню Йорк преди 11 септември. Интроспективните и мрачни текстове разказват за разделението в обществото (“Connect”), пропастта между поколенията (“Gen-X Cops”) и политическите интриги (“Hope”). Водещият сингъл “Capricorn” пък ни предава интересни размишления за хода на времето от перспективата на наблюдателен баща – “Too old for dying young, too young to live alone / Sifting through centuries, for moments of your own”.

Необичайно агресивните китари и хаотичната продукция в албума често създават усещането за предстояща буря. Не липсват препратки към моменти от досегашната дискография на бандата – много често първичната енергия на “Contra” и дълбочината на “Modern Vampires” се срещат в рамките на една песен. “Ice Cream Piano” и “Classical” биха се вписали в първите албуми на Vampire Weekend, смесвайки lo-fi с hi-fi звучене и контрирайки суровия звук с интензивни оркестрации и хорове. И все пак “Connect” е парчето, което вероятно би спечелило титлата за най-смел експеримент в проекта и най-героично отдалечаване от характерното звучене на групата.

Докато първите четири албума на Vampire Weekend излъчваха спокойствие и позитивен ентусиазъм, “Only God Was Above Us” звучи като изкуство породено от спешност и необходимост. Той е естествена реакция към безпорядъка, в който живеем и стремежа ни да намерим лъч надежда, въпреки това. Трудно ще откриете по-актуален албум през 2024.

8.5/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.

Сподели
Тагове

Препоръчваме:

Sia – Reasonable Woman

Кариерата на Sia започна преди повече от две десетилетия под звуците на acid jazz и downtempo електроника. В един момент, обаче, почти случаен обрат...

ZAYN – ROOM UNDER THE STAIRS

Кънтри и фолк едва ли са първите жанрове, които ви идват на ум, когато си помислите за ZAYN, но тяхното влияние е безспорно в...

Албумите на 2021 година

2021 година беше паметна. Докато изживявахме загубата на света такъв, какъвто го познаваме, изкуството ни даде възможност да забавим темпото, да се обърнем към...

Последни публикации

Подобни статии

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here