WILLOW – COPINGMECHANISM

MGMT – Loss of Life

Още през 2007 MGMT се превърнаха мигновено в голямо...

Allie X – Girl With No Face

Още от първите секунди на “Weird World” интересът ни...

Serpentwithfeet – GRIP

“GRIP” далеч не е coming-out албума на Josiah Wise....

Jennifer Lopez – This Is Me… Now

Дали първият албум на Jennifer Lopez от десет години...

USHER – COMING HOME

Пътят на USHER до сегашната му позиция е доказателство...

Share

От издаването на дебюта си “Ardipithecus” през 2015 година Willow Smith даде заявка за музикална кариера, която ще бъде водена от вътрешните ѝ импулси, а не от очакванията на индустрията. Последвалите ѝ проекти предизвикваха жанровите рамки и разказваха за личностното ѝ развитие и борбата ѝ с мрачните емоции, които съпътстват живота на всеки от нас.

През 2021 година WILLOW направи впечатляващ завой към територията на поп-пънка и инди рока с изненадващия си четвърти албум “lately i feel EVERYTHING”, а днес в актуалния “<COPINGMECHANISM>” звездата лекува разбито сърце под звуците на тежки китарни рифове и енергични барабани. 

Песните, записани с китариста и продуцент Chris Greatti, срещат характерните похвати на WILLOW с жива и динамична продукция, а резултатът подчертава драматичността на текстовете, както и бурните вокални излияния. На първо слушане воят на Smith звучи обезоръжаващо уязвим, но разнообразието от вокални техники доказват, че певицата успява да удържи успешно на силата на най-шумните китари и най-гърмящите барабани и да открие мястото си в целия този ураган.

В много отношения <COPINGMECHANISM> е логичното продължение на предшественика си, но предлага и ново ниво на зрелост в композирането. Това си проличава още от откриващите “<maybe> it’s my fault” и “Falling Endlessly”, в които тя се освобождава от трудните емоции, за да преживее катарзис. “curious/furious” въздейства с някои от най-добрите мелодии в албума, а “ur a <stranger>” достига кулминация с агресивни крясъци, пасващи на хардкор или екстремна метъл група. Въпреки мрачните текстове, WILLOW не позволява на живота да я превърне в нихилист. Напротив, изправяйки се срещу вътрешните си демони, тя оставя пространство за израстване и рефлексия.

Качествата на “<COPINGMECHANISM>” са неоспорими, но все още продължаваме да живеем с чувството, че на WILLOW ѝ предстои да напише най-добрата си музика. На този етап тя залага на философията ‘качеството пред количеството’, но 29 минути ни се струват някак недостатъчни, за да развиеш визията си до абсолютна завършеност. Докато чакаме тя да покори нови върхове, обаче, ще продължим да въртим последните ѝ проекти, които са важна част от развитието ѝ.

7/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.