Yeah Yeah Yeahs – Cool It Down

Vampire Weekend – Only God Was Above Us

През последните 15 години Vampire Weekend изпробваха редица подходи...

Conan Gray – Found Heaven

Започнал кариерата си като YouTube инфлуенсър, Conan Gray успява...

BEYONCÉ – COWBOY CARTER

При издаването на “RENAISSANCE” през 2022 BEYONCÉ разпали любопитството...

Empress Of – For Your Consideration

На предишните обложки за проекта си Empress Of Lorely...

Kacey Musgraves – Deeper Well

Основната теза на новия албум на Kacey Musgraves е...

Share

Да чакаш почти цяло десетилетие преди да издадеш следващия си проект е немислимо днес. Забравяш за светлините на прожекторите. Нови звезди се появяват и изчезват със скоростта на светлината. Новинарските сайтове забравят за теб. Изисква се смелост да не преследваш постоянната актуалност. А ако си обичана рок група с бунтовен дух – положението е още по-странно. Точно това, обаче, е историята на Yeah Yeah Yeahs. 

Дългоочакваното им завръщане се случва девет години след предизвикателния “Mosquito” (2013). Новият “Cool It Down” е доказателство, че можеш да пораснеш, без да изгубиш творческата си мотивация. След един куп соло проекти от страна на всеки член на Yeah Yeah Yeahs петият им албум не се съобразява с носталгията и очакванията на феновете им и критиците. Вокалите на Karen O са все така разпознаваеми, но китарата на Nick Zinner често остава на заден план, заглушена от доминиращи синтезатори, които придават драматично чувството на парчетата, но и убиват значително динамиката.

Сравнен с предшественика си, “Cool It Down” звучи значително по-непринудено и органично, а емоциите в композициите са също толкова силни, колкото в най-въздействащите им парчета досега. Водещият сингъл “Spitting Off the Edge of the World” открива албума по грандиозен начин, а гост-вокалите на Perfume Genius придават David Bowie-ска причудливост на песента. Следващите парчета не успяват да надградят над това качество, но разнообразяват със мистериозен вайб, 80-тарска атмосфера и лични текстове. Силно впечатление прави емоционалната “Lovebomb”, която би могла да мине за Bond theme песен в една алтернативна вселена, както и ударната “Wolf”. Финалната “Mars” пък е посветена на сина на Karen и на силната им връзка.

Ако трябва да сме честни, въпреки достойнствата на албума, песните в “Cool It Down” едва ли ще се превърнат в любимите ви на Yeah Yeah Yeahs. Новият албум на американците е уверен и спокоен опит на група, за която не е било особено важно да създава каквото и да е ново. Наследството на YYY винаги ще си тежи на мястото, а един толкова приличен нов албум е просто бонус.

7/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.