Young Fathers – Heavy Heavy

Vampire Weekend – Only God Was Above Us

През последните 15 години Vampire Weekend изпробваха редица подходи...

Conan Gray – Found Heaven

Започнал кариерата си като YouTube инфлуенсър, Conan Gray успява...

BEYONCÉ – COWBOY CARTER

При издаването на “RENAISSANCE” през 2022 BEYONCÉ разпали любопитството...

Empress Of – For Your Consideration

На предишните обложки за проекта си Empress Of Lorely...

Kacey Musgraves – Deeper Well

Основната теза на новия албум на Kacey Musgraves е...

Share

През 2017 година Young Fathers издадоха една от най-знаковите си песни “Only God Knows”, като саундтрак за “T2 Trainspotting”. Тя е добър пример за главозамайващия микс от lo-fi поп, хип-хоп и госпъл, който определя отличителния звук на шотландското трио. Въодушевените хорови вокали се оказаха преломен момент за бандата, тъй като маркираха момента, в който те се отклониха рязко от клаустрофобичното чувство на ранното си творчество и поеха към светлината.

Тази история има значение, тъй като “Only God Knows” е нещо като отправна точка за “Heavy Heavy” – най-енергичния албум на Young Fathers досега. Госпъл влиянието си е проправило път до предните линии и е изместило изцяло хип-хопа, от който групата се дистанцираше постепенно. С прости думи “Heavy Heavy” е и най-африканско звучащия албум на Young Fathers. Alloysious, Kayus и ‘G’ успяват да се издигнат над изпитанията на живота и да ни разкажат за опита си чрез жизнерадостни хорови напеви и кънтящи перкусии.

Десетте парчета успяват да задържат първичната енергия на бандата, както ще забележите в животинското “I Saw”, както и басовите брейкбийтове на “Shoot Me Down”, но тази жизненост този път допринася за едно по-оптимистично звучене. Вместо да вдъхновят мошпит, голяма част от композициите тук просто ще ви накарат да танцувате импулсивно. Въпреки абстрактните текстове, наскоро ‘G’ Hastings сподели пред медиите, че “Този албум се обръща към древните сили и звуци – от диджеридотата на аборигените до вибрациите на келтската народна музика. Решихме да опростим звученето до тези примитивни основи. Нуждаехме се от това, за да се утешим.”

Изправени пред разрухата на модерните времена, Young Fathers решават да разгледат настоящото състояние на Земята и да открият надежда в мисълта, че дори да не спасим света, тази катастрофа ще ни даде възможност да започнем отново начисто. Трудно е да преценим, дали “Heavy Heavy” е забавен албум от сериозна група или сериозен албум от забавна банда. А защо не и двете?

8/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.