За страхотното лято и песните на английски – интервю с Мила Роберт

Новата реалност на любовта в модерната музика

Забравете за грандиозните любовни признания и обещанията, прошепнати на...

Пет качествени албума от април, които може би сте пропуснали

Осъзнаваме, че безкрайния списък от нови издания може да...

5 обложки на албуми, които ни потапят под вода

Преди броени дни Billie Eilish обяви всички подробности за...

Завръщането на електроклаша

Годината е 2024 и носталгията, която дефинира тенденциите в...

Пет качествени албума от март, които може би сте пропуснали

Осъзнаваме, че безкрайния списък от нови издания може да...

Share

През последните години Мила Роберт се наложи като един от най-интересните алтернативни поп артисти на българската сцена. Днес тя е готова да направи следващата голяма крачка в кариерата с първия си англоезичен проект “Gap Summer” – страхотен повод да си поговорим с нея.

Здрасти, Мила! Как върви лятото ти?

Здравей! Лятото ми върви страхотно. Пиша постоянно, правя бийтове, пътувам, пея на различни места и прекарвам дните си с умни, добри и чувствителни хора. Звучи прекрасно и е, но ако трябва да съм честна – преживях мини ПТП онзи ден и в момента чакам колата ми да възкръсне в бургаски сервиз. Винаги трябва да има баланс. И в най-хубавите дни.

Поздравления за “Gap Summer” – звучи като важна крачка в кариерата ти! Кога и как се зароди идеята да обърнеш на английски език?

Благодаря! Още през декември 2020-та след като пуснах „Еготрип“ знаех, че това ще е следващата стъпка и веднага започнах да пиша песни на английски. Тези шест в Gap Summer са подбрани от поне 30 демота. Много е интересно да усещаш някакъв силен порив, но да не знаеш съвсем. Търсене е. На звучене, на думи. Тепърва колко имам да търся… Но ми е много любопитно, така че не се плаша.

По-лесно ли е да пишеш на български или английски? 

Човек, супер странно е. Като тийнейджър пишех само на английски и не можех да си представя да пропиша на български. После като реших, че ще живея тук си казах: „ще трябва да се научиш“. Отне ми близо година писане на български преди да започнат да излизат някакви не-криндж неща. Сега ми е страшно лесно да пиша пак на английски, просто се лее, но пък малко ми липсва твърдината на българския език. Не съм очаквала, че това ще се случи (смее се). Мисля, че заобичвам още повече езика ни сега, когато го карам да ревнува.

Коя от песните ти е най-скъпа и лична? 

Смея да мечтая, че тя тепърва предстои да бъде написана. Мисля, че досега съм правила готини неща, но имам още накъде да се развивам. Ако трябва да взема само една със себе си, най-много любов усещам към „ВСИЧКО РЯЗКО СВЕТВА“. Просто е много добра песен. Когато я направихме в края на първата карантина, стоях на дивана и я слушах на repeat поне пет часа. Най-лична засега е може би „Момент“. В нея става дума за всичките въпроси, които ме мъчат ежедневно, за връзката ми с Бог и за всички нас, които съществуваме тук на тази земя и причината за това, каквато и да е тя.

Визуалният стил на Жоро Пеев се превърна в неразделна част от начина, по който феновете те възприемат. Разкажи повече за партньорството ви.

Тъкмо стигнахме до този въпрос и Жоро дойде да ми каже “добро утро” (смее се). Ами… ние сме семейство и то още от първото видео, което направихме. Познаваме се от ученици. Тогава си мислех, че е надменен, защото предполагах, че няма как някой толкова талантлив да не е сноб. Кръш-вах по него творчески много години,  гледах Vimeo-то му и бях фен. През лятото на 2018-та година го срещнах на “Кристал”, той каза: “хайде да правим нещо”, и аз веднага се съгласих. Направихме „Квартална Кръчма“ в двора му, а след това пихме ракия и слушахме Теди Александрова. От тогава не сме се разделяли. Клиповете се измислят, докато просто си живеем в пространството заедно.

Какви визуалните референции ползвате за вдъхновение?

Вдъхновяват ни всякакви неща, които ни изглеждат като нещо, което не са, ама приличат. А много често тръгваме от цветове. В “Gap Summer” всичко се завъртя с цветовете червено, оранжево и розово. После се роди картината. Аз винаги държа да има нещо, което да комуникира някакви идеи. 

Артуъркът на синглите “Break Up With U” и “That Girl” би стоял добре като постер за предстоящия филм “Barbie”. Мислиш ли, че си по-подходящ избор за ролята от Margot Robbie?

Леле, онзи ден ми казаха, че приличам на нея и направо полудях. За мен тя е една от най-красивите жени. Моят идеал за това как искам да изглеждам са Brigitte Bardot и Margot Robbie.

А след “Gap Summer” накъде?

Не е истина колко много идеи имам. Няма да спра и да пътувам. Абе… няма да е скучно. 

Кои са албумите, които скъсваш от слушане това лято?

“Gap Summer”, разбира се (смее се). От новите албуми въртя много “Gemini Rights” на Steve Lacy и “RENAISSANCE” на Beyonce. Понякога си зациклям и на разни класики, като “Повей Ветре” на Паша Христова и “Nasty Gal” на Betty Davis. Много се кефя на песните на Senidah и Молец, както и на плейлиста, който направих за Fashion Days. 

Благодаря за разговора, Мила! Какво означава за теб да си LOUD?

Да съм си аз. Много обичам да се чувствам добре със себе си.

Слушайте “Gap Summer” в Spotify и Apple Music.