Защо “Bangerz” ерата на Miley Cyrus е проблематична?

Новата реалност на любовта в модерната музика

Забравете за грандиозните любовни признания и обещанията, прошепнати на...

Пет качествени албума от април, които може би сте пропуснали

Осъзнаваме, че безкрайния списък от нови издания може да...

5 обложки на албуми, които ни потапят под вода

Преди броени дни Billie Eilish обяви всички подробности за...

Завръщането на електроклаша

Годината е 2024 и носталгията, която дефинира тенденциите в...

Пет качествени албума от март, които може би сте пропуснали

Осъзнаваме, че безкрайния списък от нови издания може да...

Share

Открай време най-големите изпълнители на поп музика боравят с провокацията, за да изтласкат кариерата си до нови върхове. Elvis пленява Америка през 50-те години само с няколко секси завъртания на кръста. Романсът на Madonna с чернокож светец във видеоклипа на “Like a Prayer” шокира папа Йоан Павел II и предизвика прекратяването на доходоносна сделка с Pepsi. Christina Aguilera и Britney Spears пораснаха твърде бързо и демонстрираха сексуалната си освободеност пред аудитория от тийнейджъри. Затова, когато 20-годишна бивша звезда на Disney отряза косата си и се качи гола върху разбиваща топка преди 10 години, това изглеждаше като обичаен сценарий за поп индустрията.

През 2013 година “Bangerz” генерира множество заглавия в медиите, предизвиквайки дебати по темата за културното присвояване, както и за сътрудничеството със скандални фигури като Robin Thicke и Terry Richardson. Видеото към “We Can’t Stop” излезе в началото на лятото, а в нея Miley купонясваше с приятелките си, накичена със златни вериги и акрилни нокти. Демонстрацията на сексуалността ѝ беше неочакван завой от невинния образ на Hannah Montana (герой, който Cyrus играеше за Disney) и предизвика смущение. Но от днешна гледна точка истинският проблем се крие в нещо друго и то е новооткритата асоциация на певицата с културата на чернокожите – от страстта ѝ по twerking-а до присвояването на обичайни тропи на хип-хоп жанра.

Въпреки че видеоклипа към “We Can’t Stop” даде бурно начало на новата ера на Miley Cyrus, скандалната вечер на MTV Video Music Awards 2013 наистина промени играта завинаги. За изпълнението на звездата все още се разказват легенди: облечена с трико, тя изпълнява парчето, заобиколена от четири чернокожи танцьорки. В един момент певицата съблича трикото, разкрива латексов костюм в телесен цвят и взима гигантска ръкавица. На сцената се появява 36-годишният Robin Thicke (също известен с това, че черпи редовно от черната култура, а месеци по-късно е обвинен в сексуално посегателство), а Miley опипва чатала му с ръкавицата и периодично twerk-ва пред него. 

В отговор на случилото се CNN пише: “Miley Cyrus зашемети публиката на VMA”, а Hollywood Reporter допълва: “Бележка до Miley Cyrus: Молим те, спри.” Пресата реагира бързо, но коментарите им нямат особено значение. За изпълнението се изписват 306 хиляди туита в минута, а шумът помага на певицата да продаде стотици хиляди копия от следващия си сингъл – поп балада, озаглавена “Wrecking Ball”, още преди премиерата му. Видеоклипът към песента излиза две седмици по-късно и е режисиран от Terry Richardson (скандален фотограф, многократно обвиняван в сексуална експлоатация на моделите си). В кадрите от видеото, Miley се люлее гола върху разбиваща топка.

В ревюто си за “Bangerz” Rolling Stone пише: “Miley Cyrus е невероятна. Изпълнението ѝ на VMA подлуди интернет средите и успя да вбеси както либералите, така и консерваторите – първите с провокативната расова бурлеска и вторите с упадъчен twerking.” Днес тази ера от кариерата на поп звездата не би била описана с точно такъв тон. От 2013 година насам обществото стана значително по-осъзнато и чувствително по темата за културното присвояване. 

През 2017 година Miley предизвика реакции и с коментара си пред списание Billboard, че е била “прогонена” от хип-хоп сцената – “Не мога да слушам такава музика повече. В един момент всички започнаха да пеят за Lamborghini, Rolex и секси момичета. Това ме отблъсна.” Мнозина изтъкнаха иронията на това, че Cyrus се е възползвала от сцена, която не ѝ принадлежи изначално, а след това си позволява да я критикува. Дори тогава, само четири години след “Bangerz”, вълната се беше обърнала. Самата Miley даде извинение за “Bangerz” ерата, макар и в коментар под YouTube видео, озаглавено “Miley Cyrus Is My Problematic Fave… Sorry”. Певицата написа: “Искам да започна с думата ‘съжалявам’. Коментарите ми за хип-хоп сцената наистина бяха необмислени и обидни. Все още имам много да се уча. Думите ми разделиха обществото във времена, когато e важно да сме заедно. Не мога да променя миналото, но мога да изкажа искрено извинение за смущението, което причиних.”

Интересното обаче е, че докато “Bangerz” ерата бе подведена под отговорност през последните години, много хора успяха и да преоценят музиката от нея. В началото на тази година в TikTok мнозина обсъждаха позитивите от “lighskin Miley ерата”. Коментарите разкриха неудобната истина, че качеството на музиката за много хора е нещо неоспоримо. Miley Cyrus, от своя страна, определено успя да поправи репутацията си през годините, като пое отговорност за грешките си и използва платформата си за редица добри каузи.