ZAYN – ROOM UNDER THE STAIRS

публикувано на

|

гледания

и

коментара

Кънтри и фолк едва ли са първите жанрове, които ви идват на ум, когато си помислите за ZAYN, но тяхното влияние е безспорно в новия му албум “ROOM UNDER THE STAIRS”. Музикантът се прослави преди години, като част от бой бандата One Direction, както и с напускането на състава им, за да поеме по свой собствен път. Необикновения му глас и неоспоримият му стил винаги са били обещание за процъфтяваща кариера, а с първия му солов албум “Mind of Mine” бъдещето изглеждаше светло. И после някъде нещо се обърка. ZAYN е споделял многократно, че се бори със социална тревожност, заради която често избягва да изпълнява музиката си на живо и да промотира активно проектите си.

През последните три години се случиха много неща, които доведоха до създаването на “ROOM UNDER THE STAIRS”. В четвъртия си соло албум ZAYN e решил да обърне гръб на очакванията и да изследва нови музикални територии. Отказвайки се от пулсиращото, клубно R&B на предишните му издания, той се е доверил на продуцента Dave Cobb (Chris Stapleton, Brandi Carlile, Sturgill Simpson), с идеята да се върне към подхода си като най-интроспективната единица в One Direction. Записан в дома му в Pennsylvania, този албумът си поставя за цел да бъде най-откровения албум на ZAYN досега и “завръщане към корените”. Финалният резултат е приятен, макар и твърде еднотипен. Простичкото звучене отива на изпълнителя, макар и да не го отличава с нищо специално на съвременната фолк сцена, оглавена от Noah Kahan.

“ROOM UNDER THE STAIRS” се ражда след раздялата на ZAYN с Gigi Hadid, която се случи през 2021 след публичното съдебно дело за тормоз над майката на модната звезда. Музикантът преминава през профилактичен курс за контролиране на гнева и превенция на домашното насилие, след като се признава за виновен. Предвид този особен контекст е озадачаващо, че текстовете в албума са толкова двусмислени, че граничат с празни приказки. В “Shoot at Will” ставаме свидетели момент на изненадваща емоционална искреност, в която ZAYN пее за детето, което създават заедно с Gigi: “When I look at her, all I see is you / When you look at her, do you see me too?” 

И все пак в по-голямата част от албума изпълнителят сякаш позира с маската на уязвимостта, но така и не успява да влезе надълбоко под повърхността. Това се оказва и един от основните проблеми в “ROOM UNDER THE STAIRS”. Неясните строфи често се разминават с автентичността и чувствителността, които обикновено се очакват от албум в тази стилистика. Не ни разбирайте погрешно, оценяваме опита за експериментиране с тези стилове. Въпросът е там, че мистериозната аура служеше добре на ZAYN в миналото, но ако наистина иска да се свърже с хората на този етап от пътя си, може би е време да излезе от сенките и да разкаже кой е наистина.

“ROOM UNDER THE STAIRS” не е лош албум, въпреки че е лишен от оригиналност. Парчетата в него не се поддават на стандартите на поп радиото, а са по-подходящи за слушане през някой дъждовен следобед, докато се взирате през прозореца. Слушателите, които търсят поп тръпката от миналото му, може би ще се разочароват, но тези които са готови да отворят сърцето си за нещо различно, вероятно ще открият потенциала в тази нова пътека, по която е тръгнал ZAYN. Остава само да разберем повече за истинската същност на човека зад музиката.

6.5/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.

Сподели
Тагове

Препоръчваме:

Скенер: Pulp

Създадените през 1978 Pulp от Шефилд безспорно са легенди на британската рок сцена. Макар че първите им албуми не успяват да постигнат особен успех,...

Normani – DOPAMINE

По време на шестте си години във Fifth Harmony Normani често оставаше в сянка. Но когато през 2018 групата се разпадна, красавицата се превърна...

AURORA – What Happened to the Heart?

Колко често сте чували някой да нарича звученето на AURORA “неземно”? Не е случайно - първите четири албума на норвежката певица се открояват като...

Последни публикации

Подобни статии

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here