Историята на един хит: Toni Basil – Mickey

8 вечни песни, които определят лятото

Музиката не е само запомнящи се мелодии, тя предизвиква...

8 видеоклипа, които дефинират Y2K space-age ерата 

Трудно ще откриете музикални видеоклипове от края на 90-те...

“Like a Prayer” на 35 години: Артистичният триумф на Madonna

През април 1989 е публикувано известното ревю на списание...

Историята на един хит: Diana Ross & The Supremes – Love Child

Музиката от ранните години на Motown Records рядко засяга...

Пет албума, които са елегантна “лебедова песен”

В бурния свят на музиката дори най-емблематичните изпълнители правят...

Share

В зората на 80-те повечето артисти, които оглавяват класациите са утвърдени звезди, като Michael Jackson, Queen, Pink Floyd и Blondie, но през лятото на 1981 година MTV се появява на бял свят. Моментът предизвиква същинска революция. В един момент повечето американци нямат достъп до кабелна телевизия, в следващия хореограф на име Toni Basil нахлува в класациите със забавно парче, което според някои хора засяга темата за аналния секс. Този хореограф успява да осъществи този успех, благодарение на запомнящ се музикален видеоклип. Вероятно в онзи момент директорите на звукозаписните лейбъли са били замаяни в опита си да разберат новата реалност, в която всичко, което са предполагали се е оказало грешно.

Когато става известна, Toni Basil няма опит като музикант, въпреки че години наред несъзнателно се е подготвяла за звездния си момент. Antonia Basilotta е дъщеря на диригент на оркестър и комедийна актриса. В ученическите си години Basil наистина е мажоретка, макар че завършва гимназия в Лас Вегас повече от 20 години преди триумфа на “Mickey”. Години наред Toni трупа опит в шоубизнеса – през 1969 година играе проститутка в “Easy Rider”, след това участва в още няколко филма, преди да реши да се занимава с хореография. Работи с David Bowie по легендарното турне “Diamond Dogs Tour”. Basil участва и в първия сезон на SNL, където пее, танцува и режисира няколко успешни скеча.

Изобщо, до 1980 година Toni Basil се е ошлайфала като личност, която се чувства комфортно под светлините на прожекторите. Когато записва първия си албум като певица “Word of Mouth” през 1981 година, тя режисира видеоклипове за всяка една песен. Записът, от своя страна, e приятен ню уейв, който се възползва от модерните течения на периода.

Другата ключова фигура за кариерата на Toni е Mike Chapman – продуцент, който работи с Blondie и The Knack. Един от по-малко известните му клиенти е британската глем рок банда Racey, която става известна с няколко хита в края на 70-те. Парчето им “Kitty” от 1979 година не е един от тях. Toni Basil взима парчето, обръща половете в текста и добавя рефрена, вдъхновен от опита си като мажоретка. Така “Kitty” се превръща в “Mickey”.

Колкото и да е странно, “Mickey” е вторият случай, в който американска певица достига до върха на класациите в САЩ, правейки кавър на песен от британския ъндърграунд. По-малко от година по-рано Joan Jett го прави с “I Love Rock ‘N Roll”. Това със сигурност е доказателство за приемствеността между глем рока, пънка и ню уейва.

Финалната версия на “Mickey” е едно от ключовите парчета на ню уейв ерата. Версията на Racey е впечатляваща сама по себе си, но Toni Basil успява да я подобри. Вокалите ѝ не са виртуозни, но предават страхотна емоция на парчето – едновременно флиртуваща и конфликтна. Главният герой в песента наистина иска да спечели въпросния Mickey и се възмущава от неговата сдържаност.

Рефренът “you’re so pretty” е интересна закачка с мъжественото обективиране, а частта с “Come on and give to me any way you can, any way you want it to, and i’ll take it like a man” кара много хора да си мислят, че става дума за анален секс. Всъщност, съществуват дори теории, че песента е за хетеросексуална жена, която се опитва да съблазни гей мъж. Toni Basil твърди, че това са пълни глупости, но е факт че много песни приемат допълнителни значения, независимо от намеренията на автора.

“Mickey” е може би първият номер 1 хит, който съществува предимно като саундтрак към видеоклип. Toni измисля идеята за видеото още преди да запише песента. Основната тема, разбира се, са мажоретките, а за клипа певицата облича имитация на старата си униформа от гимназията. Далеч не можем да си говорим за висок бюджет, но кадрите имат характер и грабват окото. Не е нужни да ги видиш повторно, за да ги запомниш. 

Basil така и не тръгва на турне като певица, но използва видеоклипа към “Mickey” за да промотира песента по цял свят. Парчето става хит в САЩ, Великобритания и Австралия. След “Mickey” почти всички забравят за Toni Basil. Тя издава още един албум през 1983 година, който не постига особен успех и прекратява музикалната ѝ кариера.