Драма, наркотици и развод: историята около “Rumours” на Fleetwood Mac

8 вечни песни, които определят лятото

Музиката не е само запомнящи се мелодии, тя предизвиква...

8 видеоклипа, които дефинират Y2K space-age ерата 

Трудно ще откриете музикални видеоклипове от края на 90-те...

“Like a Prayer” на 35 години: Артистичният триумф на Madonna

През април 1989 е публикувано известното ревю на списание...

Историята на един хит: Diana Ross & The Supremes – Love Child

Музиката от ранните години на Motown Records рядко засяга...

Пет албума, които са елегантна “лебедова песен”

В бурния свят на музиката дори най-емблематичните изпълнители правят...

Share

Комбинацията от амбициозен бюджет, секс, наркотици, ревност, изневяра и развод, и то между членове на една и съща група, не звучи като рецепта за особено успешен албум. Обективно погледнато, трудно е да разберем как Fleetwood Mac изобщо са успели да завършат “Rumours”. Какво остава пък за титаничния му статут в музикалната история – 31 седмици на върха на класациите, “Албум на годината” на наградите Грами и чудовищни продажби (над 45 милиона копия)?

Работата по “Rumours” започва през 1976 година, месеци след края на изтощително шестмесечно турне в САЩ, в което новите членове Stevie Nicks и Lindsey Buckingham се превръщат в идоли на публиката, докато Mick Fleetwood, Christine McVie и John Mc Vie продължават да изпълняват стегнатите си парчета. Успехът на предходния едноименен албум е вдигнал значително очакванията и всички очакват нещо великолепно. И докато в кариерен план групата е на върха, динамиката във взаимотношенията им претърпява сериозни трусове.

Клавиристката Christine и бас китаристът John пренасят напрежението от личния си живот в студиото. Двамата са изправени пред развод след осемгодишен брат, а по време на работа са мълчаливи и избягват контакт. Ситуацията градира значително, когато Christine се влюбва и започва да излиза със сценографа на групата. Stevie и дългогодишният ѝ дуетен партньор Lindsey също са се разделили малко преди записите на албума. За разлика от тихите разминавания на Christine и John, вокалистите на групата стигат до шумни конфликти пред всички многократно. И това не е всичко… барабанистът Mick разбира, че съпругата му изневерява с негов близък приятел. 

Емоциите от всички тези преживявания раждат хитови песни с брутално откровени текстове. “Go Your Own Way” е хапливия отговор на Buckingham към разпадащата се връзка с Nicks,  “Don’t Stop” е одата на Christine към надеждата след раздялата ѝ с John, а “You Make Loving Fun” описва влюбването ѝ в друг мъж. Години по-късно клавиристката ще разкаже пред медиите: “Всички се държаха странно по време на записите, а Mick ни мобилизираше и ни напомняше постоянно да се държим като зрели хора. Някак успяхме да го послушаме и да преминем през всичко това заедно.

Малко след излизането на албума Stevie Nicks споделя пред списание Rolling Stone: “Не ми пука, че всички знаят за разделите в групата. Те са факт. Освен това, голяма част от песните в албума за са нас самите. За връзките на Chris, връзката на John, връзката на Mick, моята връзка с Lindsey.”

И докато емоциите оказват силно влияние върху композирането и текстовете, алкохолът, тревата и кокаина държат групата физически фокусирана и във форма през дългите часове в студиото. “Чувствахме се толкова зле от всичко, което се случваше, че шмъркахме по една линия, за да се развеселим. Кокаинът беше навсякъде. Дори искахме да благодарим на дилъра ни в обръщението за благодарност към албума, но го убиха преди издаването”, разказва Mick в мемоара си “Fleetwood: My Life and Adventures in Fleetwood Mac” през 1990 година.

Въпреки масовия успех на “Rumours”, Buckingham си спомня за времената със смесени чувства. “Албумът възпява изгубената и новооткритата любов. Когато всички започнаха да полудяват по записа, аз така и не успях да се зарадвам истински. Бях твърде ангажиран с всички останали неща, които се случиха около записването му.” 

Fleetwood Mac издават още няколко студийни албума и се разделят и събират отново и отново през десетилетията, а “Rumours” остава любим албум на много критици и фенове. Проектът е въздействащ главно заради реалистичния поглед към кризите. След всички емоционални сривове, албумът приключва с думите на Stevie Nicks: “Is it over now? Do you know how to pick up the pieces and go home?” Ако отговорът ти случайно е ‘не’, винаги можеш да обърнеш плочата и да я завъртиш отначало.