Lizzo – Special

John Grant – The Art of the Lie

Още през 2010 музиката на John Grant ни спечели...

Normani – DOPAMINE

По време на шестте си години във Fifth Harmony...

Charli xcx – BRAT

През последните месеци "BRAT" се превърна в нещо повече...

AURORA – What Happened to the Heart?

Колко често сте чували някой да нарича звученето на...

NATHY PELUSO – GRASA

В разнообразния свят на поп музиката е изненадващо, че...

Share

Новият албум на Lizzo започва с думите “Hi motherf*cker, did you miss me?” Очевидният отговор на въпроса е “да”, но истината е, че “Special” пристига в правилния момент. В дългоочаквания запис певицата избягва препратки към пандемията, като изключим “I’ve been home since 2020” в откриващото “The Sign”. 

“Special”, обаче, звучи по-особено точно днес, тъй като излиза броени седмици след като жените в САЩ изгубиха автономията над тялото си. Lizzo винаги е заставала зад политическите каузи и послания, а в новия си албум единственото, което прави е да опише живота си като “закръглена” чернокожа жена, която се гордее с постиженията си и осъзнава силата си.

Голяма част от песните в “Special” следват формулата на фънк-диско хита ѝ “Juice”. Подобно на Harry Styles и The Weeknd, Lizzo се възползва от носталгията към миналото и продължава да записва поп песни, които градят мост между миналото и настоящето. Продукцията е пищна, припевите се запомнят лесно, а отличителния характер на певицата продължава да доминира във всяка минута от албума. За съжаление, използването на думата “bitch” и посланията за любовта към самия себе си започват да се превръщат предимно в гимик на този етап и това помрачава част от парчетата.

Сред най-силните моменти в четвъртия албум на Lizzo са диско сингъла “About Damn Time”, който звучи като класическа песен на Chic. Зарядът на песента е доказателство, че певицата разбира ясно същината на жанра. Подобно въздействие има и химновата “Everybody’s Gay”, която създава безопасна среда за куиър и транс феновете ѝ. Не би било изненадващо, ако парчето се върти години наред на прайд празненствата и в гей клубовете. Първата колаборация на Lizzo с легендарния композитор Max Martin пък е родила изненадващата “2 Be Loved (Am I Ready)”, която несъмнено е едно от върховите ѝ постижения до този момент.

“Special” е добър поп албум, но не успява да надмине предшественика си “Cuz I Love You”, който беше една идея по-еклектичен. На този етап от кариерата си Lizzo предпочита да заложи на предвидимата формула и да продължи да поддържа имиджа и репутацията си, а това идва със своите плюсове и минуси.

7.5/10

Слушайте в Spotify и Apple Music.